Beschadiging door bomfragmenten op het Olympische Park sculptuur.

Bom ontploft bij Olympische Spelen in Atlanta

Atlanta 27 juli 1996 - Tijdens een concert waar mensen gratis naar binnen konden ontplofte een bom. 110 mensen raakten gewond en er vielen twee doden. Toch gingen net als bij de Olympische Spelen in München na de aanslag, de spelen door.

De Olympische zomerspelen in 1996 duurden van 19 juli tot 4 augustus. Het gastland was de Verenigde Staten, in Atlanta, Georgia. De spelen waren precies een eeuw na de eerste moderne Olympische Spelen. Er waren 197 deelnemende landen met 10.788 sporters die deelnamen aan 271 evenementen. De spelen staan achteraf bekend als 'zeer slordig'. Dat kwam mede door een bomaanslag.

De ontploffing

De staafbom ontplofte in het Centennial Olympic Park in het centrum van Atlanta. Op het moment van de aanslag waren er rond de 50.000 mensen aanwezig. Enkele minuten voor de aanslag kwam er bij de politie een telefoontje binnen dat er ieder moment een bom af kon gaan in het park. Richard Jewell had de rugzak ontdekt en tipte de FBI. De politie had goede hoop de dader snel op te kunnen pakken.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Kritiek op Internationaal Olympisch Comité

Na de Olympische Spelen was er de nodige kritiek op de organisatie. Juan Antonio Samaranch, oud-voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité sprak bij de eind-toespraak over de organisatie van de Spelen die in een aantal gevallen beter had gekund.

In het park geen beveiliging

“Er zijn tal van adviezen geweest. Die zijn in sommige gevallen opgevolgd, in andere zaken genegeerd. Wat betreft de veiligheid hadden we aangedrongen op een coördinator, zoals dat ook in Seoul en Barcelona het geval was.” Hij was van mening dat als daar gebruik van was gemaakt, er waarschijnlijk sneller actie genomen kon worden. “De organisatie geloofde niet dat dat nodig was en heeft zich misschien vergist.” Maar tijdens de Spelen was er juist  veel aandacht besteed aan de beveiliging. Juist het park was bedoeld als vrije ontmoetingsplaats en daarvan uitgezonderd.

Pas in 2003 opgepakt

De dader van de aanslag was Eric Rudolph. Hij had vier aanslagen gepleegd, waaronder in een abortus kliniek en een lesbische nachtclub. Doordat hij zich jarenlang verscholen had in de dichte bossen van Alabama, duurde het een aantal jaar voordat hij kon worden opgespoord, maar toch lukte het in 2003. Hij werd veroordeeld tot een straf van vier keer levenslang.

Afbeelding

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt