Geen afbeelding beschikbaar

Brief geschreven door Napoleon

It's two o'clock after midnight, I have enow sleep, I go then finish the night with you

Afgelopen zondag is een brief van Napoleon Bonaparte uit 1816 geveild. De brief was geadresseerd aan de Franse graaf Emmanuel de Las Cases, en is geschreven in gebrekkig Engels. Zijn penvriend Las Cases bracht 18 maanden met Napoleon op Sint-Helena door, het eiland waar de Franse keizer tot zijn dood in 1822 gevangen zat. De Las Cases publiceerde daarna een boek over het leven van Napoleon.

Emmanuel de Las Cases verscheen voor het eerst in de geschiedschrijving als een officier in de Franse militaire vloot. In 1789 brak de Franse Revolutie uit, en emigreerde hij naar Engeland. De nieuwe Franse regering onder Napoleon riep in 1802 een algemene amnestie uit. Las Cases besloot hiervan gebruik te maken en keerde terug naar Frankrijk. Hij sloot zich aan bij de vele Fransen die Napoleon steunden en zei dat hij ‘veroverd was door de grootsheid van Napoleon’. De nieuwe Franse leider beloonde Las Cases door hem in 1809 tot graaf te benoemen.

Nadat Napoleon werd verslagen bij de slag bij Waterloo in 1815, zetten de andere Europese grootmachten hem vast op het Atlantische eiland Sint-Helena, bijna 2.000 kilometer van de westkust van Afrika. Las Cases vergezelde de voormalige keizer op het eiland, en ondervroeg hem over zijn leven en zijn visie. Hij schreef over zijn bevindingen een boek, Mémorial de Saint-Hélène, dat zeer goed verkocht werd.

Las Cases en Napoleon onderhielden ook contact met elkaar via brieven. Napoleon schreef brieven naar de graaf, zodat hij zijn Engels kon oefenen. Eén van zijn brieven is afgelopen zondag geveild in Fontainebleau. De brief bracht 325.000 euro op, veel meer dan de verwachte 80.000 euro. Uit de geveilde brief blijkt dat het Engels van Napoleon vrij gebrekkig was.


Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.