Geen afbeelding beschikbaar

Brief van neef Adolf Hitler aan Franklin Roosevelt ontdekt

In Amerika is een unieke brief van William Patrick Hitler, de neef van Adolf Hitler, aan de Amerikaanse president Franklin Roosevelt opgedoken. In 1939 vluchtte William vanuit nazi-Duitsland naar de Verenigde Staten, maar zijn aanmelding bij het Geallieerde leger werd geweigerd vanwege zijn familieachtergrond. Hij besloot daarop een brief te schrijven aan Roosevelt, aangezien hij heel graag wilde vechten tegen de legers van zijn oom.

William Patrick Hitler was de zoon van Alois Hitler, de halfbroer van Adolf Hitler. Hij werd geboren op 12 maart 1911 in het Engelse Liverpool, maar verhuisde later met zijn vader naar Duitsland. Nadat zijn oom Adolf in 1933 de macht greep in Duitsland hoopte William hier aanvankelijk zijn voordeel mee te doen. Adolf gaf zijn neefje meerdere banen, onder meer bij een bank en bij autofabrikant Opel, maar William bleef ontevreden. Hij begon zijn oom zelfs chanteren voor nog hogere functies en dreigde anders een aantal familiegeheimen openbaar te maken.

In 1938 bood Adolf zijn neefje uiteindelijk een hooggeplaatste functie aan, op de voorwaarde dat hij dan zijn Britse nationaliteit op zou geven. William had echter het vermoeden dat het een val was en vluchtte naar Groot-Brittannië, om zich vervolgens in 1939 te vestigen in de Verenigde Staten. Daar meldde hij zich aan voor het Amerikaanse leger, maar werd in eerste instantie geweigerd vanwege zijn familieachtergrond. William besloot daarop in 1942 een persoonlijke brief te schrijven naar de Amerikaanse president, Franklin Delano Roosevelt.

“Ik ben de neef en de enige erfgenaam van de beruchte kanselier en leider van Duitsland die op dit moment op een despotische manier probeert de vrije en christelijke bevolking van deze aarde tot zijn slaven te maken,” zo schreef William. “Meer dan ook maar iets anders ter wereld zou ik graag afreizen naar het slagveld en door mijn vrienden en kameraden gezien worden als één van hen in deze grote strijd voor de vrijheid,” aldus de neef van Adolf Hitler.

De brief kwam uiteindelijk terecht bij FBI directeur J. Edgar Hoover, die Patrick Hitler vervolgens toestemming verleende om toe te treden tot het leger. De neef van Hitler zou uiteindelijk drie jaar dienen in de Amerikaanse marine, totdat hij in 1947 gewond raakte. Na zijn dienstperiode verhuisde William naar Long Island, waar hij zijn naam veranderde in ‘Stuart-Houston’, trouwde met zijn vrouw Phyllis en vier kinderen kreeg. William Patrick Hitler stierf op 14 juli 1987 in Patchogue, New York.

Voor de volledige tekst van de brief van William Patrick Hitler aan Franklin Roosevelt, zie het bronartikel van ‘Letters of Note’.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

lijfwacht napoleon

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Hitler profiteerde van gevangenis straf

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Grace O’Malley, piratenkoningin

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Ontdek Geschiedenis Magazine!