Britten hebben 9 van de 10 landen op aarde aangevallen

Bijna negentig procent van alle landen heeft op enig punt in haar geschiedenis strijd geleverd met de Britten, zo blijkt uit onderzoek van historicus Stuart Laycock. Slechts 22 staten op aarde, waaronder Zweden en Mongolië, hebben tot op heden nog niet te maken gekregen met Britse agressie. Laycock beschreef zijn bevindingen in het boek ‘Alle landen die we ooit aangevallen hebben: en de paar waar we nog niet aan toegekomen zijn’.

De Britse historicus begon met zijn opmerkelijke onderzoek nadat zijn elfjarige zoon Frederick de eenvoudige vraag stelde met hoeveel landen Groot-Brittannië eigenlijk ooit oorlog had gevoerd. Nu, ruim twee jaar later, heeft Stuart eindelijk het antwoord gevonden: met heel veel. Uit zijn inventarisatie blijkt namelijk dat Groot-Brittannië in de loop der eeuwen maar liefst 172 van de 194 landen op aarde is binnengevallen.

Piraten

Overigens ging het niet in ieder van die 172 gevallen om een daadwerkelijke oorlog tussen de twee landen. Zo beschouwt Laylock de plundertochten van Britse piraten en kapers ook als invasies – mits zij plaatsvonden met toestemming van de Britse overheid. Daarnaast hield de historicus niet altijd rekening met de hedendaagse grenzen, aangezien velen van hen in het verleden nog niet bestonden. Zo stammen veel van de conflicten met de landen in de Caraïben uit de tijd dat deze nog toebehoorden aan het Spaanse rijk.

Verenigde Staten

Desalniettemin is de lijst met slachtoffers van de Britse agressie indrukwekkend. “Ik was stomverbaasd toen ik het totale aantal zag,” aldus Laycock. De historicus vermoedt dat Groot-Brittannië hiermee het agressiefste land uit de wereldgeschiedenis is. “Ik kan me niet voorstellen dat een ander land een dergelijk lange lijst kan maken, alhoewel de Verenigde Staten – die pas later begonnen – er sinds de twintigste eeuw wel fanatiek aan werken.”

IJsland

Het Britse schip HMS Berwick was betrokken bij de invasie van IJsland in 1940

Naast de voor de hand liggende vijanden als Duitsland en Frankrijk bevat de Britse lijst ook een aantal opmerkelijke tegenstanders, waaronder het neutrale Zwitserland en IJsland. Dat laatste land werd in 1940 het slachtoffer van een Britse invasie nadat het had geweigerd zich aan te sluiten bij de geallieerden. De 745 Britse mariniers die het eiland veroverden kregen te maken met felle kritiek van de IJslandse regering, maar ondervonden verder geen verzet.

Luxemburg

Slechts 22 van de 194 erkende landen op aarde hebben in de loop der geschiedenis nog nooit te maken gehad met Britse agressie. Tot deze gelukkigen behoren onder meer Andorra, Burundi, Luxemburg, Mongolië, Zweden en Vaticaanstad, zo blijkt uit het boek ‘All the Countries We've Ever Invaded: And the Few We Never Got Round To´ van Stuart Laylock. Of deze landen ook in de toekomst gespaard zullen worden door de agressieve Britten, blijft natuurlijk nog maar de vraag.

Een volledige lijst van de 22 landen die tot op heden aan Groot-Brittannië zijn ontkomen is te lezen in het bronartikel van The Telegraph.

<h3>Leestip</h3>
<!-- Educatheek.nl product widget voor isgeschiedenis.nl-->
<style>
<!--/*--><![CDATA[/* ><!--*/

<!--/*--><![CDATA[/* ><!--*/

<!--/*--><![CDATA[/* ><!--*/

<!--/*--><![CDATA[/* ><!--*/

<!--/*--><![CDATA[/* ><!--*/

<!--/*--><![CDATA[/* ><!--*/
.ellement { width: 165px; float: left; margin: 5px; } .widgetlink { color: #000; font-family: Verdana; } .widgetprice { font-weight: bold; font-family: Verdana; color: #FF7F00; } .innerwidget { float: left; margin: 0 0 0 10px; width: 85px; } a.widgetlink { font-size: 11px; font-family: verdana } p.widgetprice { font-size: 11px; font-family: verdana }
/*--><!]]]]]]]]]]]]><![CDATA[><![CDATA[><![CDATA[><![CDATA[><![CDATA[>*/

/*--><!]]]]]]]]]]><![CDATA[><![CDATA[><![CDATA[><![CDATA[>*/

/*--><!]]]]]]]]><![CDATA[><![CDATA[><![CDATA[>*/

/*--><!]]]]]]><![CDATA[><![CDATA[>*/

/*--><!]]]]><![CDATA[>*/

/*--><!]]>*/
</style><div id="widgetPreview" style="border: 1px solid #ccc; padding: 10px; width: 200px; background-color: #fff; z-index: 99;">
<div id="widgetPreviewContainer"><div class="ellement"><a href="http://www.educatheek.nl/De-gekaapte-kaper-plus-DVD---druk-1_98423.html/... title="De gekaapte kaper + DVD / druk 1" target="_blank"><img alt="De gekaapte kaper + DVD / druk 1" src="http://www.educatheek.nl/phpshop/shop_image/product/cb/9789057307720.jpg... align="left" border="0" /></a><div class="innerwidget"><a href="http://www.educatheek.nl/De-gekaapte-kaper-plus-DVD---druk-1_98423.html/... title="De gekaapte kaper + DVD / druk 1" target="_blank" class="widgetlink">De gekaapte kaper + DVD / druk 1</a><br /><p class="widgetprice">€ 19.95</p></div></div></div>
<div style="clear: both"></div>
</div>
<!-- end of Educatheek.nl widget -->

Rubrieken: 

Landen: 

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.