Burcht Kriebstein. Foto: Schlosserland Sachsen/TMGS Sachsen

Burcht Kriebstein

Burcht Kriebstein bij de stad Mittweida is naar zeggen een van de mooiste kastelen in Saksen (Duitsland). Deze echte ridderburcht gelegen bij de steden Dresden en Leipzig, ligt naast de rivier Zschopau en torent boven het landschap uit. Burcht Kriebstein geeft hierdoor een machtige indruk af en benadrukt de rijke historie van de kastelen in Saksen.

Geschiedenis van Kriebstein

Burcht Kriebstein is een zogenoemde hoogteburcht. Het kasteel is tegen een berg opgebouwd waardoor het kasteel als ridderburcht goed te verdedigen is. De aanvallers konden immers alleen via een pad naar het kasteel komen. De andere zijden van het kasteel liggen tegen de berg aan of naast de rivier. Door deze veilige ligging is de burcht goed bewaard gebleven. In het begin van de vijftiende eeuw begon de familie von Beerwalde met de bouw van de burcht. Dietrich von Beerwalde, de kasteelheer, liet een grote donjon bouwen van wel 45 meter hoog en 20 bij 12 meter breed. Daar ging hij samen met zijn familie in wonen. De laatmiddeleeuwse torens die werden toegevoegd, gaven Kriebstein een echte middeleeuwse uitstraling. Bij de tweede bouwperiode in 1465 is door Hugold III von Schleinitz een apart keukenhuis, een kapel en een danszaal gemaakt. Samen met de gotische hal zorgden zij voor een waardige afronding van de burcht. Vanaf 1550 werd het landgoed van de burcht uitgebreid toen de dorpen Walheim en Harta erbij werden gevoegd. In de negentiende eeuw zijn tenslotte nog enkele neogotische elementen aan het kasteel bijgebouwd.

Open voor publiek

 Schlosserland Sachsen/TMGS SachsenDe familie von Arnim had het kasteel sinds de negentiende eeuw in bezit en onderhield het kasteel goed. Door bezoekers toe te laten konden ze extra geld verdienen en dus werden in 1930 enkele delen van de burcht geopend voor publiek. Na de Tweede Wereldoorlog in 1945 werd het kasteel van de familie onteigend. Ze hadden te veel samen gewerkt met de nazi’s. Burcht Kriebstein kwam toen in het bezit van de staat en al snel in 1949 werd er een museum geopend in de burcht. Hierdoor trok de burcht veel bezoekers. In 1989 werd door onderzoekers een grote schat gevonden in de donjon. Deze schat bestond onder andere uit zilverwerk en porseleinen figuren.

Huidige status en faciliteiten

Het kasteel is nu nog te bezoeken en biedt verschillende activiteiten. Tijdens een bezoek aan de burcht krijg je een rondleiding en mag je de donjon beklimmen. Ook worden er verschillende cursussen georganiseerd voor kinderen waaronder middeleeuws dansen en boogschieten. In de gotische hal vinden vaak de evenementen plaats zoals bruiloften en feesten. De burcht wordt nu dus ook nog volop gebruikt. Op de website van burcht Kriebstein staat meer informatie over de burcht en de evenementen die worden georganiseerd. Wil jij een vakantie naar dit kasteel en veel andere kastelen in Saksen winnen? Kijk hier!  

Bronnen:

Schloesserland-sachsen.de: castles
Schloesserland-sachsen.de
brug-kriebstein.eu

Wikipedia.org: Brug Kriebstein

Afbeeldingen:

Burcht Kriebstein door Schlosserland Sachsen/TMGS Sachsen

Partners: 

Lees het nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 18 november 16:00 u. een abonnement.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 18 november 16:00 u. een abonnement.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 18 november 16:00 u. een abonnement.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 18 november 16:00 u. een abonnement.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 30 september 16:00 u. een abonnement.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 18 november 16:00 u. een abonnement.