Home » Reportage
Kastelen Saksen

Top 5 mooiste kastelen in Saksen

Uitdrukkingen als ’De koning te rijk’ of ’Slapen als een vorst’ geven aan dat adellijke verblijven nog altijd tot de verbeelding spreken. Logisch dat het bezoeken van kastelen en paleizen onder liefhebbers van geschiedenis populair is. De vorsten van Saksen waren bouwlustig en maar liefst 45 toplocaties worden nu beheerd door Schlosserland Sachsen. Het Huis Wettin had er ook ruimschoots de tijd voor. Hoewel ze in 1918 het veld moesten ruimen, behoort dit koningshuis met bijna 900 jaar op de troon nog altijd tot de langst regerende van Europa. Maar wat zijn nu de mooiste bouwwerken in Saksen? Over smaak valt niet te twisten, maar onderstaande top vijf geeft een goede indicatie. Ze zijn bovendien voordelig te bezoeken met de Schlosserlandkaart.

Mortizburg Saksen

1. Slot Moritzburg

De bosrijke omgeving van Moritzburg, vlakbij Dresden, was van oudsher de jachtgrond van de Saksische vorsten. Al in 1550 verrees hier een jachtslot. Rond 1730 werd een nieuw jachtslot gebouwd, middenin een groot meer. De symmetrische Barokke vormen weerspiegelen mooi op de waterpartijen. Tot 30 november 2020 is een grote tentoonstelling te bezoeken over 350 jaar ‘August de Sterke’, de meest invloedrijke Saksische vorst aller tijden. Rond zijn leven doen vele mythes de ronde. Een tip: reis naar Moritzburg met de stoomtrein vanuit Radebeul Ost (aan de Elbe), het is één van de vele nog actief werkende smalspoorlijnen in Saksen.

Kriebstein Saksen

2. Burcht Kriebstein

Een echte ridderburcht op een hoog rotsplateau. De Burcht Kriebstein is te vinden tussen Mittweida en Leipzig in een bosrijke omgeving. In 1415 werd Kriebstein langdurig belegerd. Uithongering dreigde en men kwam overeen dat de vrouwelijke bewoners het kasteel mochten verlaten. Ze mochten alleen bezittingen meenemen die draagbaar waren. De belegeraar verwachtte dat de vrouwen hun geld en sieraden zouden meenemen, maar op de dag van de vrijgeleide verlieten zij de poort met hun mannen op de rug. De burcht werd hierdoor veroverd zonder bloedvergieten, want men hield zich aan de afspraken.

Festung Koningsstein

3. Vesting Königstein

Langs de Elbe, vlakbij Pirna, ligt de enorme vesting Königstein op een tafelberg. Geen enkele vijand wist dit, hoogst gelegen kasteel van Duitsland, ooit te veroveren. Königstein is een compleet vestingdorp met kazernes, opslagplaatsen en kerk. De kazerne, op een terrein van bijna 10 hectare, is de oudste van heel Duitsland. Het huisvest momenteel een dependance van het nationale militaire museum in Dresden. Vanaf de imposante muren heeft de bezoeker een spectaculair uitzicht over de omgeving, inclusief het nationale park Sächsische Schweiz met zijn grillige rotspartijen.

Zwinger Paleis Dresden

4. Zwinger paleis Dresden

De Saksische vorsten zijn altijd enthousiaste verzamelaars geweest. In 1709 gaf de keurvorst opdracht tot bouw van het Zwinger paleis. Het was nooit bedoeld om in te resideren, maar net als de Hermitage in Sint-Petersburg, als een paleis om (kunst)collecties in te tonen. Het resultaat geldt als één van de mooiste voorbeelden ter wereld van Barokke bouwkunst. Dit rijk versierde paleis is nu één van de locaties van de Staatliche Kunstsammlungen Dresden (SKD). Zij beheert enorme collecties. Wereldberoemde werken hangen hier, waaronder kunst van Rubens en Rembrandt, maar ook bijzonder porselein, waar Saksen bekend om staat. De topverzameling oude meesters was geruime tijd gesloten wegens een grote herinrichting. Maar bezoekers kunnen nu weer door de Zwinger-deuren naar binnen. Tip: maak een wandeling om het paleis en ontdek het ‘Nymphenbad’, een soort Saksische Trevi-fontein.

//creativecommons.org/licenses/by/3.0>, via Wikimedia Commons

5. Vluchtkasteel Colditz

Colditz aan de rivier Mulde is één van de grootste kastelen van Saksen. Hoewel het er al eeuwenlang staat, werd het vooral beroemd door de Tweede Wereldoorlog. Hier werden vluchtgevaarlijke geallieerde officieren krijgsgevangen gehouden. Velen deden uitbraakpogingen, ook diverse Nederlanders die daarbij behoorlijk succesvol bleken. Er zijn TV-programma’s en films over gemaakt. In Colditz is een ontsnappingsmuseum gevestigd en de rondleiding geeft inzicht in de vele uitbraakpogingen.

Geniet met de Schlosserlandkaart

In veel landen lopen de toegangsprijzen van kastelen aardig in de papieren. In Saksen kan het laagdrempelig. Alle 45 locaties zijn voordelig te bezoeken met de ‘Schlosserlandkaart’. Deze geeft 10 dagen onbeperkt entree, uiteraard tot deze top 5, maar ook bijvoorbeeld Slot Pillnitz Dresden, Slot Hartenfels in Torgau, Albrechtsburcht in Meissen of Slot Augustusburg in het Erzgebirge horen erbij. Maak een onvergetelijke reis door de wereld van ridders en paleislakeien in Schlosserland Sachsen. Meer weten over de Schlosserlandkaart? Hier vind je alle informatie! 

Ook interessant: 

Partners: 

Landen: 

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.