Caesar doden om de republiek te redden

Julius Caesar staat bekend als een van dé figuren in de Romeinse geschiedenis. Dat komt niet door zijn militaire successen (hoewel die belangrijk zijn, met name de overwinning op de Galliërs). Caesar verovert zijn plaats in de geschiedenis dankzij zijn hoofdrol in de omvorming van de Romeinse republiek naar een keizerrijk.

Republiek redden door moord

Caesar heeft het namelijk niet zo begrepen op de senaat, die het beleid van Rome uitstippelt. Hij installeert een dictatuur, waarin hij het alleen voor het zeggen heeft. Dat levert hem uiteraard de nodige vijanden op, die niets liever willen dan de terugkeer van de republiek. Sommigen, zoals Pompeius, bestrijden Caesar openlijk en verklaren hem de oorlog. Anderen, zoals Brutus, geven de voorkeur aan verraad. Uiteindelijk zien de complot-smedende senatoren geen andere uitweg dan Caesar te vermoorden om hun geliefde republiek te redden.

Kolossale blunder

De moord blijkt een kolossale blunder. De senatoren bereiken immers het tegenovergestelde van wat zewillen. Hoewel ze Caesar proberen af te schilderen als een wrede, ambitieuze tiran, is de keizer heel geliefd bij de lagere en middenklasse. Door die foute inschatting breekt er een burgeroorlog uit, die uiteindelijk leidt tot een triumviraat met Marcus Antonius (de trouwe bondgenoot van Caesar), Marcus Lepidus (een van Caesars generaals) en Octavius (Caesars geadopteerde erfgenaam). De alliantie duurt niet lang en na een nieuwe reeksoorlogen trekt Octavius aan het langste eind. Hij verandert zijn naam in Augustus en wordt de eerste keizer van het nieuwe Romeinse keizerrijk.

Over het boek

Bovenstaande blunder is afkomstig uit het boek ‘444 blunders die de geschiedenis (bijna) hebben veranderd‘ van Herman Boel bij Uitgeverij Lannoo. Wil je dit boek bestellen? Klik dan hier.

Rubrieken: 

Partners: 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.