Romeinen

De Romeinse Peuteringen kaart
Nieuws - 20 sep 2023

Hoeveel is er nog bewaard gebleven van de Romeinse tijd in Nederland en Vlaanderen.

Wijngod van Rome Bacchus alcohol vroeger
Nieuws - 24 mei 2023

Alcohol is onmiskenbaar een groot deel van de westerse cultuur en vaak ook daarbuiten. Oude culturen zoals het oude Griekenland, de Romeinen en de Chinezen

Muur van Antoninus, door Antoninus Pius gebouwd, in het Romeinse Rijk
Nieuws - 1 mei 2023

In 2023 ontdekten archeologen een Romeins fort in Schotland. Het fort was een onderdeel van de Muur van Antoninus. Deze muur werd gebouwd als grens

camee rijksmuseum van oudheden ledien
Reportage - 28 mrt 2023

De ‘Gemma Constantiniana’ is een van de grootste cameeën uit de klassieke oudheid. Het stuk is gemaakt naar aanleiding van Constantijns overwinning op zijn rivaal Maxentius in 312 na Chr.

Cybele en Attis in een strijdwagen getrokken door leeuwen
Nieuws - 11 apr 2022

De Romeinen noemden haar Cybele of ‘Magna Mater’, de grote moeder. Deze wilde oppergodin uit Anatolië zou Rome gered hebben van Hannibal en zijn leger.

Portret van Livia Rijksmuseum van Oudheden
Reportage - 15 mrt 2022

De hier afgebeelde camee toont het profiel van keizerin Livia, de derde echtgenote van keizer Augustus. Het verhaal gaat dat Augustus zo getroffen was door haar schoonheid, dat hij direct met haar wilde trouwen.

Persfoto RMO God op aarde: Keizer Domitianus
Tips - 8 mrt 2022

Tot en met 22 mei is deze tentoonstelling vol met internationale topstukken over keizer Domitianus nog te zien in het RMO in Leiden.

Kosmopolitische romeinse goden
Nieuws - 15 feb 2022

Terwijl de Romeinen grote delen van Europa veroverden, veroverden de goden van onderworpen volken een plaats binnen de kosmopolitische Romeinse religie.

geschiedenis goede voornemens oud en nieuw
Nieuws - 29 dec 2021

Elk jaar is het rond de jaarwisseling weer raak: goede voornemens worden uitgesproken. Sinds wanneer bestaat deze traditie?

duizendbloemenkom Rijksmuseum Oudheden
Reportage - 22 nov 2021

Een van de fraaiste objecten in de collectie Nederland in de Romeinse tijd is een ribkom uit Nijmegen van millefiori of ‘duizendbloemen’­-glas, dat ook wel mozaïekglas wordt genoemd. Dergelijke kommen dateren overwegend uit de 1ste eeuw na Chr. en worden in Nederland voornamelijk gevonden in en rond Romeinse legerkampen.

Domitianus RMO Leiden
Reportage - 20 okt 2021

God op aarde: keizer Domitianus die vanaf 17 december in Leiden te zien is, is een van de zeldzame tentoonstellingen in Nederland die maar over één heerser gaan. Maar Domitianus was dan ook een gecompliceerd figuur, dat in Nederland nog te weinig bekend is.

Vercingetorix
Nieuws - 11 aug 2021

Waarom schreef Caesar de beroemde verslagen van zijn veldtochten in Gallië?

Pagina's

Abonneren op Romeinen