Geen afbeelding beschikbaar

Carrière van Björn Borg

“Het is maar een kleine tennisvereniging. Om een mogelijke grote toeloop te voorkomen, hebben we dit niet naar buiten gebracht.”

De voormalige Zweedse tenniskampioen Björn Borg verscheen afgelopen maandag bij het jubileum van tennisvereniging Breekpunt in Den Haag. Borg was vanaf eind jaren ’70 tot begin jaren ’80 de beste tennisspeler ter wereld. Hij brak allerlei records door diverse toernooien als jongste speler ooit te winnen. 

Björn Borg werd op 6 juni 1956 geboren in Södertalje, een buitenwijk van Stockholm. Zijn passie voor de tennissport begon naar verluid toen zijn vader, ook een tennisser, een gouden racket won. Borg was zo onder de indruk van die racket, dat het hem inspireerde om eveneens te gaan tennissen. Het werd al snel duidelijk dat Borg talent had en op 13 jarige leeftijd was hij  één van de beste jeugdtennissers van Zweden. Dit leidde er dan ook toe dat hij het jaar daarop professioneel ging tennissen.

Borg verbaasde de tenniswereld door de prestaties die hij al op jonge leeftijd leverde. Zo won hij op de dag voor zijn 18e verjaardag de Italian Open van 1974 en werd hij twee weken later kampioen op de French Open. Hij was daarmee de jongste speler die dat voor elkaar kreeg. Hij verblufte de tenniswereld met zijn grote succes en zijn speelstijl. Toen Borg in 1976 kampioen werd tijdens het Wimbledon, zei zijn tegenstander Ilie Năstase dan ook: “Wij spelen tennis, Borg speelt iets anders”. Hij doelde hiermee op het uitzonderlijke talent van Borg.

In 1982 begon zijn passie voor de tennissport te verminderen. Hij speelde dat jaar nog maar één toernooi, dat hij verloor van Yannick Noah. Toen hij in 1983 aankondigde dat hij met pensioen ging, op 26 jarige leeftijd, was de tenniswereld geschokt. Borg ging in Monte Carlo wonen, in Italië, waar hij een teruggetrokken leven leidde. Hij probeerde aan het begin van de jaren ’90 opnieuw door te breken als tennisspeler, maar het lukte hem niet om een wedstrijd te winnen. Wel zette hij een succesvol kledingmerk op, dat zijn naam droeg.

De voormalige tennisheld verraste de leden van de tennisclub Breekpunt in Den Haag, toen hij maandag opeens verscheen. Op verzoek van de Nederlandse tennisser Richard Krajicek vereerde Björn Borg de vereniging met een bezoek.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt