In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden was van mei tot en met september de tentoonstelling 'Casa Romana' te zien.

Casa Romana in het Rijksmuseum van Oudheden, het leven in een Romeinse stadsvilla

Van 24 mei tot 17 september biedt het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden je een bijzondere inkijk in het leven van de Romeinen. In de tentoonstelling Casa Romana kom je binnen bij een rijke Romeinse familie in een stadsvilla en zie je alle aspecten van het leven. Van het ontbijt tot de slaapkamergeheimen.

Met een mix van oude archeologische voorwerpen en modern design ben je getuige van twaalf momenten uit het privéleven van de familie. Meer dan achthonderd voorwerpen vertellen het verhaal van het leven van de familie. Alledaagse voorwerpen, zoals servies, olielampjes, glaswerk, speelgoed, juwelen en portretten laten zien hoe een familie in zo’n villa leefde.


Audiotour vertelt meer over Casa Romana


Wil je zeker weten dat je geen informatie over alle voorwerpen mist? Dan kun je een audiotour door de tentoonstelling nemen. Brenda Meuleman, bekend als auteur van Het verraad van Julia vertelt alles over de voorwerpen in de tentoonstelling.


Achthonderd voorwerpen in Casa Romana


De achthonderd voorwerpen in de tentoonstelling komen voor een deel uit de eigen collectie van het Rijksmuseum van Oudheden. Een ander deel van de tentoonstelling bestaat uit bruiklenen. Bij het samenstellen van de tentoonstelling kreeg het museum hulp van drie gastconservatoren: dr. Gemma Jansen (archeoloog en zelfstandig onderzoeker), prof. dr. Eric M. Moormann en dr. Stephan T.A.M. Mols (beiden Radboud Universiteit Nijmegen). De tentoonstelling Casa Romana in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden loopt van 24 mei tot 17 september 2017. Meer informatie over de tentoonstelling vind je op de website van het Rijksmuseum van Oudheden. Naast de tentoonstelling zijn er ook diverse lezingen en activiteiten waarbij je nog meer te weten komt over het leven in een Romeinse stadsvilla.

Beschavingen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.