Chipsfabrikant Smith’s introduceert Flippo's

Op 8 april 1995 introduceert chipsfabrikant Smith’s, het hedendaagse Lay’s, Flippo’s in hun zakken chips. De actie was een groot succes en het werd het grootste spaarsucces ooit.

Ontstaan Smith’s

Chips werd per toeval uitgevonden toen de Amerikaanse kok George Crum van het Moon’s Lake House Hotel in Saratoga Springs in Amerika in 1853 een lastige gast had. Deze vond zijn gebakken aardappels namelijk te dik en stuurde ze terug naar de keuken. De kok bakte ze vervolgens expres zo dun mogelijk en de gast was er helemaal lyrische over. De chips sloegen aan en kregen onder de naam Saratoga Chips een vaste plek op de menukaart.

Degene die de lekkernij in Europa introduceerde was de Amerikaan Frank Smith. Hij was tijdens de Eerste Wereldoorlog in Londen de oprichter van Smith's Potato Crisps Ltd. De snack was een groot succes in Engeland, toch duurde het nog enkele jaren voordat het merk naar Nederland kwam. De Nederlandse boer Gerrit Kistenmaker ging bij Frank Smith in de leer en opende samen met hem in 1958 de eerste Nederlandse chipsfabriek in Broek op Langedijk.

Introductie Flippo’s

De voorloper van de Flippo was het Japanse spel genaamd Menko. Sinds de Edoperiode (1603-1867) spelen Japanse kinderen met ronde of vierkante kaarten met afbeeldingen van onder meer Japanse krijgers. Japanse migranten namen begin twintigste eeuw het spel mee naar Hawaii waar het erg populair werd. Op Hawaii bracht Haleakala Dairy een nieuwe vruchtendrank op de markt. De dop hiervan had een rond kartonnen plaatje en kinderen speelden hiermee net zoals ze het Menko-spel speelden. De doppen werden POG’s genoemd, naar de ingrediënten Passion fruit, Orange en Guave.

Lange tijd was het spel niet meer populair, tot 1991, toen de Hawaiiaanse lerares Blossom Galbiso het spel aan haar leerlingen uitlegde. Het spel werd wederom een hype op Hawaii en in 1993 bereikte deze het vaste land van de VS. Op 8 april 1995 introduceerde Smith’s hun variant van de POG’s in Nederland: de Flippo. Twee jaar lang was dit een enorme rage en stopten kinderen hun verzamelboeken vol met de ronde schijfjes. In 1997 was de hype echter over. De Flippo’s worden gezien als het grootste spaarsucces in Nederland.

 

<h3>Bronnen:</h3>
&nbsp;

- Globrands.com, <a title="Flippo's" href="http://www.globrands.com/cases/flippos/" target="_blank">Flippo’s </a>

&nbsp;

- laysspreekbeurt.nl, <a title="Geschiedenis Lay's" href="http://www.laysspreekbeurt.nl" target="_blank">Geschiedenis Lay’s </a>

&nbsp;

- Mentalfloss.com, <a title="Geschiedenis POGs" href="http://mentalfloss.com/article/54202/weird-history-pogs" target="_blank">POG</a>

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.