Geen afbeelding beschikbaar

Citaat: Schiphol

"Wij vragen ons af of Schiphol dit zo mag doen"

 

Aldus Frank Allard, voorzitter van de ‘Board of Airline Representatives In the Netherlands’ (BARIN), over de tariefverhogingen van het vliegveld. De vereniging heeft de Nederlandse Mededigingsautoriteit (NMa) gevraagd om onderzoek te doen naar de jaarlijkse kostenstijging op Schiphol. Het afgelopen jaar verwerkte de luchthaven meer dan 420.000 vluchten met in totaal bijna 50 miljoen passagiers. De eerste burgervlucht op Schiphol landde op 17 mei 1920.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog gaf de Nederlandse regering in 1916 opdracht om een militair vliegveld aan te leggen ten zuidwesten van Amsterdam. Het kreeg de naam ‘Schiphol’, vernoemd naar het nabijgelegen Fort Schiphol, dat onderdeel uitmaakte van de Stelling van Amsterdam. Op 17 mei 1920 opende de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij voor Nederland en Koloniën, het huidige KLM, haar eerste lijndienst tussen Amsterdam en Londen. Binnen een paar jaar groeide de burgerluchtvaart uit tot de belangrijkste taak van Schiphol.

Met name na afloop van de Tweede Wereldoorlog werd het belang van Schiphol steeds groter. In 1949 maakte de Nederlandse regering bekend dat de luchthaven de belangrijkste van Nederland was, en dat dat ook zo zou blijven. In hetzelfde jaar kondigde de gemeente Amsterdam aan van plan te zijn om het vliegveld flink uit te breiden. Dit werd gerealiseerd in 1963, met de bouw van een compleet nieuw stationsgebouw. Met de opkomst van de luchtvaart in de jaren ’70 begon Schiphol vervolgens aan een nieuwe groeiperiode. Er werden verscheidene nieuwe pieren en een nieuwe terminal aangelegd, waardoor de capaciteit van de luchthaven tussen 1967 en 1975 verdubbelde.

In de jaren ’90 volgde wederom een uitbreidingsgolf, met de aanleg van een derde terminal en een treinstation onder het vliegveld. Tevens was een nieuwe verkeerstoren noodzakelijk, omdat de verkeersleiders vanwege alle nieuwe gebouwen geen optimaal zicht meer hadden. De nieuwe toren werd geopend in 1991 en was, met een hoogte van 101 meter, toentertijd de hoogste ter wereld. Vandaag de dag beschikt Schiphol inmiddels over drie terminals en zes landingsbanen, waarmee het vorig jaar ruim 49,8 miljoen passagiers verwerkte.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.