Geen afbeelding beschikbaar

Citaat van de dag: Koerden

De terroristen van de PKK zullen zwaar gestraft worden. We zullen de strijd niet opgeven voordat deze terreur beëindigd is.

Dit stelt de Turkse minister-president nadat er gisteren in het zuidoosten van Turkije 24 Turkse soldaten gedood zijn door de Koerdische onafhankelijkheidsstrijders van de PKK. Turkije slaat hard terug met bombardementen en commandotroepen in het noorden van Irak, waar veel Koerden wonen.

De Koerden zijn een volk uit het Midden-Oosten. De meeste Koerden wonen in een gebied dat bekend staat als Koerdistan. Dit ligt in delen van Iran, Irak, Syrië en Turkije. De Koerden hebben een eigen taal en cultuur, maar geen eigen land. Er zijn ongeveer dertig miljoen Koerden in de wereld, waarvan ongeveer de helft in Turkije woont.

In de Oudheid was het woord Koerd een term die refereerde aan alle nomadische herdersvolken in het Iraanse gebied. Het gebied werd in de zevende eeuw door de islamitische Arabieren veroverd. Veel Koerden bekeerden zich hierdoor in de loop van de tijd tot de islam. In 1514 kwamen de Koerden onder Ottomaanse heerschappij te staan. Tot aan de negentiende eeuw kenden de Koerden binnen het rijk veel autonomie, waarna de macht veelal naar het Ottomaanse Rijk werd overgebracht. Dit zorgde voor onrust onder de Koerden.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.