Geen afbeelding beschikbaar

Citaat van de Dag: Zuidpoolexpeditie

Als dit dagboek gevonden wordt, zal het aantonen hoe we bij onze stervende kameraden zijn gebleven en gevochten hebben tot het eind.

Aldus de Britse ontdekkingsreiziger Robert F. Scott in zijn afscheidsbrief. Een Brits veilinghuis maakte gisteren bekend dat het de laatste boodschap van Scott eind maart 2012 zal gaan veilen. De brief werd geschreven op 16 maart 1912, toen Scott zich realiseerde dat hij en zijn vier kameraden de terugreis vanaf Antarctica niet zouden overleven.

Onder grote publieke belangstelling vertrok Robert F. Scott op 15 juni 1910 met zijn schip de Terra Nova richting Antarctica om als eerste mens voet op de Zuidpool te zetten. Scott was van plan om de tocht in een rustig tempo te voltooien en onderweg veel aandacht te besteden aan wetenschappelijk onderzoek, maar op 9 september moest hij zijn plannen aanpassen. Op die dag kreeg hij namelijk een telegram van de Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen, die ook onderweg was naar de Zuidpool en inmiddels al een grote voorsprong had opgebouwd. Het gevolg was een race tussen de Britse en de Noorse expeditie, die uiteindelijk werd gewonnen door de veel beter voorbereide Amundsen. Toen Scott en zijn mannen op 17 januari 1912 de Zuidpool bereikten vonden ze de daar de tent van Amundsen, die hen 33 dagen voor was geweest. “Grote God! Dit is een verschrikkelijke plaats”, zo schreef de gedesillusioneerde Scott vervolgens in zijn dagboek.

Er zat voor hem en zijn mannen uiteindelijk niets anders op dan te beginnen aan de bijna 1400 kilometer tellende terugreis. Het weer werd echter steeds slechter en de temperaturen daalden tot 41 graden onder nul. In maart 1912 raakte de expeditie van Scott verdwaald in een sneeuwstorm, waardoor ze steeds grotere moeite hadden hun achtergelaten voedseldepots terug te vinden. Noodgedwongen bleven ze achter in een tent op Mount Hope, slechts 18 kilometer verwijderd van hun grootste voedselopslag. Daar bezweek Scott op 29 maart 1912 aan de gevolgen van ondervoeding en de extreme kou. Toen een reddingsexpeditie zijn lichaam vond troffen ze naast zijn dagboek maar liefst twaalf afscheidsbrieven aan, die hij geschreven had in de weken voor zijn dood. Eén van die brieven, geschreven op 16 maart 1912 aan de financier van de expeditie Sir Edgar Speyer, wordt nu eind maart 2012 geveild. Het Britse veilinghuis verwacht dat het stuk tussen de 100.000 en 150.000 pond op zal leveren.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.