Geen afbeelding beschikbaar

Columbus bereikt de Bahama’s

Op 12 oktober 1492 zet Columbus voet aan land in de Nieuwe Wereld. Na een reis van ruim twee maanden, die tot doel heeft om Azië per schip te bereiken, komen de drie schepen van Columbus aan op de Bahama’s.

Nadat de Ottomanen Constantinopel innamen in 1453 werd het voor de Europeanen lastig om Azië via land te bereiken. Hierdoor werd er geprobeerd dit per schip te doen. Er werden twee manieren gangbaar geacht om Azië te bereiken. Zo kon men om Afrika heen varen. De andere manier was om vanaf Europa westwaarts te varen totdat men Azië bereikte.

Op 3 augustus 1492 vertrok Christopher Columbus met drie schepen vanuit Spanje in westelijke richting, om zo Azië te bereiken. Columbus was geboren in de Republiek Genua, maar voer onder de vlag van Spanje. Om 2 uur ’s ochtends op 12 oktober 1492 spotte de uitkijk op één van de schepen land.

Columbus noemde het eiland San Salvador, wat in de huidige Bahama’s ligt. Hij verkende tijdens zijn reis onder andere de kust van Cuba en de Dominicaanse Republiek. Columbus ontvoerde tien tot vijfentwintig inheemse bewoners van deze eilanden om mee terug te nemen naar Spanje. Hoewel er maar zeven of acht de terugreis overleefden, maakten zij een grote indruk in Spanje. Doordat Columbus eigenlijk op zoek was naar Indië, noemde hij de inheemse bevolking indianen.

De verhalen over de ontdekking van Columbus verspreidden zich snel door de rest van Europa. Dit was het startschot voor veel ontdekkingsreizen naar de Nieuwe Wereld en veel nieuwe vestigingen werden gesticht, met alle gevolgen van dien. Het wordt momenteel aangenomen dat Columbus niet de eerste Europeaan was die voet op Amerikaanse bodem zette. De Vikingen stichtten rond het jaar 1000 voor korte tijd een kleine nederzetting in het noordwesten van Noord-Amerika. Columbus wordt echter als de persoon beschouwd die Amerika onder de aandacht van de Europeanen heeft gebracht, waarna er een proces van kolonisatie begon.

Verschillende landen in Noord- en Zuid-Amerika en Spanje herdenken de dag dat Columbus in de Nieuwe Wereld aankwam, op 12 oktober, als Columbusdag.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.