Home » Rubrieken

Feest en gedenkdagen

De eerste kerstkaart
Nieuws - 11 dec 2018

Massaal sturen we elkaar kerstkaarten in december om elkaar fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar te wensen. Waar komt die traditie vandaan?

Geschiedenis van Bevrijdingsdag
Reportage - 4 mei 2018

​5 mei is in Nederland de Nationale Viering van de Bevrijding, beter bekend als Bevrijdingsdag. Hoe heeft deze feestdag zich ontwikkeld?

Stille zaterdag
Nieuws - 30 mrt 2018

De dag vóór Pasen is de dag die volgens de kerkelijke traditie Stille Zaterdag of Paaszaterdag wordt genoemd.

Stille nacht, heilige nacht
Nieuws - 20 dec 2017

In 2018 is het 200 jaar geleden dat het wereldberoemde kerstlied Stille Nacht voor het eerst gezongen werd in Oostenrijk.

dauwtrappen met hemelvaart
Nieuws - 25 mei 2017

In Nederland kennen we nog een bijzonder ritueel dat op Hemelvaartsdag wordt uitgevoerd: dauwtrappen, ofwel: voor dag en dauw op staan om te gaan wandelen.

Nieuws - 26 apr 2017

Elk jaar regent het rondom Koningsdag lintjes. In deze periode worden vele Koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan mensen die bijzondere diensten aan de samenleving hebben verricht.

Oorsprong van Pasen
Nieuws - 16 apr 2017

Pasen wordt door vele mensen bij uitstek als een christelijke traditie beschouwd.

Nieuws - 17 mrt 2017

Ierland 493 – Patricius, beter bekend als St. Patrick blaast zijn laatste adem uit. De van oorsprong Schotse Patrick zag het als zijn missie om het heidense Ierland te bekeren tot het christendom en werd vanwege zijn inspanningen heilig verklaard. Op zijn sterfdag, 17 maart, wordt hij tegenwoordig nog steeds geëerd.

Nieuws - 24 feb 2017

Eens per jaar vindt er in de zuidelijke delen van ons land een eruptie van blijdschap plaats die zijn weerga niet kent: carnaval.

Watersnood 1953 [Overstromingsplaatjes]
Nieuws - 1 feb 2017

In de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953 voltrok zich in de provincies Zeeland, Brabant en Zuid-Holland een nationale catastrofe.

Het kerstverhaal in historisch perspectief
Nieuws - 22 dec 2016

De meeste mensen kennen het kerstverhaal. Maar hoeveel is daarvan terug te vinden in historische bronnen?

Nieuws - 22 dec 2016

De kerstborrel, een jaarlijkse traditie bij veel bedrijven waarbij de alcohol rijkelijk vloeit en sappige verhalen naar boven komen. Hoe is dat ontstaan?

Pagina's

Abonneren op Feest en gedenkdagen