curling

Curling: het brullende spel

Donderdag 8 februari zijn de Olympische Winterspelen van 2018 officieel van start gegaan in Pyeongchang, met als eerste onderdeel: gemengd curling. Curling wordt door velen als een ietwat opmerkelijke sport bevonden. Wellicht vinden we curling minder vreemd wanneer we wat meer weten over de geschiedenis van de sport. 

Schotse oorsprong 

Het eerste geschreven bewijs voor curling vond men in het Paisley Abdij in Renirewshire, gedateerd op februari 1541. Er werd verteld over een wedstrijd met stenen op ijs. Twee schilderijen van Pieter Breugel ‘de oudere’ uit 1565 tonen boeren die een spel curling spelen op bevroren Hollandse wateren. Schotland en Nederland hadden toen sterke handelsrelaties, alsmede sterke culturele links, wat het aannemelijk maakt dat de sport vanuit Schotland over was gekomen.

Brullend geluid 

In het begin waren de curling ballen simpelweg platte rivierstenen die soms geslepen werden. De werper had weinig controle over de steen en er kwam nog weinig vaardigheid bij te pas. Met een bezem werd geprobeerd de baan van een steen te beïnvloeden. Het spel werd een populair tijdverdrijf in de buitenlucht tussen de 16e en 19e eeuw in Schotland. De sport was uiteraard alleen mogelijk in noordelijke regionen, omdat er bevroren ijs voor nodig was. Het spel staat ook bekend als ‘het brullende spel’, omdat de curling steen een brullend geluid maakt wanneer die over het ijs glijdt.

De eerste kampioenschappen 

Tegenwoordig wordt de sport veel gespeeld in Canada, waar er ook het klimaat voor is. De sport werd hier geïntroduceerd door Schotse immigranten uit de vroegmoderne tijd. Canadezen of Britten winnen dikwijls de kampioenschappen. Het allereerste wereldtoernooi werd gehouden in 1959 in Schotland, de “Scotch Cup”. Dit evenement was alleen toegankelijk voor mannelijke deelnemers. Elk wereldkampioenschap curling heeft weer een andere naam, vaak bepaald door de sponsor. Zo was er in ’85 het H&M wereldkampioenschap en in ’95 het Ford wereldkampioenschap. Sinds 1998 is Curling een olympische sport. Tijdens de Spelen in Pyeongchang dit jaar is voor het eerst de klasse gemengd dubbel actief, hierbij bestaat het team uit een man en een vrouw. 

bronnen

afbeelding

By John Boyd [Public domain or Public domain], via Wikimedia Commons

Rubrieken: 

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.