Geen afbeelding beschikbaar

Dag van de helden in Jamaica

Op de derde maandag van oktober wordt in Jamaica de Dag van de Helden gevierd. Op deze dag herdenken zij alle nationale helden die het land kent, waaronder de leider van de onafhankelijkheidsstrijd Alexander Bustamante. Dit jaar valt het feest op 17 oktober.

 

In Kingston, de hoofdstad van Jamaica, is een park gewijd aan de nationale helden van het land. In het park staan onder anderen een beroemd voorvechter van rechten voor zwarten die van Jamaica kwam, Marcus Garvey, en Alexander Bustamente, de persoon die Jamaica naar onafhankelijkheid leidde.

Alexander Bustamante werd geboren in Jamaica en was een leider in de strijd om onafhankelijkheid van Groot-Brittannië. Van 1940 tot 1943 werd hij gevangen gehouden wegens het ondermijnen van het Britse gezag in Jamaica. In 1947 en 1948 diende Bustamante als burgemeester van Kingston. Nadat Groot-Brittannië in 1962 de onafhankelijkheid van Jamaica had toegezegd, werd Bustamante de eerste minister-president van het land. Deze positie bekleedde hij vijf jaar. In 1969 werd hij uitgeroepen tot Nationale Held. Acht jaar later overleed hij en werd hij begraven in het Park van de Nationale Helden in Kingston.

Elke derde maandag van oktober worden deze helden geëerd. De eerste viering van de Dag van de Helden vond plaats in 1968. Doordat er steeds meer helden bijkwamen groeide de Dag van de Helden uit tot een Nationale Erfgoed Week. Onderdeel van deze feestweek is een ceremonie die ter ere van de helden gehouden wordt in het park.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt