olieramp

De 5 grootste olierampen uit de geschiedenis

Olie is voor de mens een belangrijke grondstof maar het oppompen van ervan gaat helaas samen met het risico op een ernstige milieuramp. Eén lek in een boorplatform kan al desastreuze gevolgen hebben. Een overzicht van de 5 grootste olierampen uit de geschiedenis.

1. Lakeview Number One – Californië VS, 1910

Lakeview Number One was het eerste en de grootste olielek in de geschiedenis van de mensheid. Door een gebrek aan fatsoenlijke technologie om de hoge druk van de ondergrondse olie te verlagen kreeg de Lakeview Oil Company in Californië op 14 maart 1910 te maken met ‘blow-out’ – van de oliebron Lakeview-1. Achttien maanden lang spoot er uit de oliegeiser zo’n anderhalf miljard liter aardolie naar de oppervlakte waarvan slechts 40% werd opgevangen.

2. Golfoorlog – Irak, 1991

De op één na grootste olieramp in de geschiedenis vond plaats tijdens de Golfoorlog (1990-1991) en was als enige uit dit rijtje geen accidentele gebeurtenis. Op 23 januari 1991 beval Saddam Hoessein het Iraakse leger om zo’n 1.100.000 ton olie in de Perzische Golf pompen en aan te steken. Met de oliebranden wilde hij een mogelijke landing van Amerikaanse troepen tegenhouden.

3. De BP Olieramp - Golf van Mexico, 2010

Op 20 april 2010 vond er een explosie plaats op het olieplatform Deepwater Horizon van BP in de Golf van Mexico. Tijdens de bluswerkzaamheden zonk het platform gedeeltelijk en een boorstang brak af. Vanaf dat moment stroomde er elke dag honderdduizenden liters olie de zee in. Omdat het maar niet lukte om het lek te dichten ging dit voor enkele maanden zo door. Pas halverwege september werd het lek definitief gedicht. Uiteindelijk was er in totaal tussen de 560.000 – 585.000 ton olie in de zee terecht gekomen. De schade van de olieramp was enorm; door de explosie zelf kwamen er 11 mensen om het leven en door alle olie in de zee raakte het ecosysteem rondom de Golf van Mexico zwaar beschadigd.

4. Een ontploffing op het platform Ixtoc 1, 1979

Ongeveer 30 jaar vóór de BP Olieramp vond er in de Golf van Mexico een soortgelijke ramp plaats. Op 3 juni 1979 ontplofte het olieplatform Ixtoc I. Ook hier duurde het een aantal maanden voordat de lek gedicht kon worden; pas in maart 1979 was het lek onder controle.  Tussen de 440.000 en 480.000 ton ruwe olie was terecht gekomen in het gebied.

5. Botsing tussen de Aegean Captain en de Atlantic Empress, 1979

Op 19 juli 1979, in de Caribische zee, botste de olietanker Aegean Captain op het Griekse vrachtschip de Atlantic Empress. De botsing – beide schepen hadden zo’n 200.000 ton olie aan boord - veroorzaakte een enorme explosie. Door de brand kwamen 29 mensen om het leven. De aanvaring leidde ertoe dat er in totaal zo’n 287.000 ton olie de zee in lekte.

bronnen

afbeelding

  By W.C. Mendenhall, US Geological Survey. Original uploader: en:User:Plazak [Public domain], via Wikimedia Commons

  Ook interessant: 

  Tijdperken: 

  Onderwerpen: 

  Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

  Ontdek Geschiedenis Magazine!

  Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

  Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

  Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

  Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.