De bronzen paarden van Josef Thorak

De Nederlandse historicus Arthur Brand is twee bronzen paarden van de kunstenaar Josef Thorak op het spoor gekomen. De paarden maakten onderdeel uit van de privécollectie van Adolf Hitler en waren sinds de Tweede Wereldoorlog vermist. Josef Thorak was één van de grote beeldhouwers van het naziregime en de favoriete kunstenaar van Hitler.  

Josef Thorak

Thorak werd op 7 februari 1889 geboren in Salzburg, Oostenrijk. Van zijn vader leerde hij pottenbakken en hij studeerde zowel in Wenen als Berlijn voor beeldend kunstenaar. Hij bleek succesvol: vóór de Tweede Wereldoorlog maakte hij reeds beeldhouwwerken voor onder andere een Berlijnse balzaal en een bevrijdingsmonument in Turkije.

Nationaalsocialisme

Vanaf het moment dat de nazi’s in 1933 in Duitsland aan de macht kwamen, stond het werk van Thorak in het teken van het nationaalsocialisme. Tot op dat moment was hij nog getrouwd met een Joodse vrouw, waar hij spoedig van scheidde. In 1934 ondertekende hij het document Aufruf der Kulturschaffenden, waarmee hij steun betuigde aan Adolf Hitler.

Wederzijdse bewondering

De bewondering van Thurak ten opzichte van Hitler was wederzijds. Hitler gaf Thurak meerdere opdrachten. Thurak exposeerde op de Wereldtentoonstelling van 1937 met een beeldhouwwerk ter ere van Hitler. Verscheidene van zijn werken, zoals de bronzen paarden, kregen een plaats in de privécollectie van de Duitse dictator. De bronzen paarden stonden gedurende de hele Tweede Wereldoorlog in de tuin van de Rijkskanselarij.

Na de Tweede Wereldoorlog

Na de oorlog woonde Thorak de rest van zijn leven in Beieren. Tijdens de denazificatie, het proces van de geallieerden om Duitsland vrij te maken van nazi-elementen, werd Thorak vrijgesproken. Op 63-jarige leeftijd overleed Thorak in 1953. Hij werd begraven in zijn geboorteplaats Salzburg.

De Schrijdende Paarden

De twee ‘Schrijdende paarden’ zijn teruggevonden in een magazijn in Berlijn. Historicus Brand kwam de paarden op het spoor na een email die hij had ontvangen, waarin de beelden aan hem te koop aangeboden werden. Toen Brand de paarden op een kleurenfoto bekeek, vermoedde hij al zeer snel dat het hier om de  twee originele werken ging. De Duitse politie deed invallen op zeker tien adressen en heeft meerdere bronzen beelden en granieten reliëfs gevonden. De politie heeft acht verdachten op het oog, variërend in de leeftijd van 64 tot 79 jaar.

 

 

<h3>Bronnen</h3>
www.trouw.nl,<a href="http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/4036590/2015/05/... target="_blank"> 'Nederlanders betrokken bij vondst (...)'</a>
www.wikipedia.org, <a href="http://nl.wikipedia.org/wiki/Josef_Thorak" target="_blank">'Josef Thorak'</a>
www.meaus.com, <a href="http://www.meaus.com/josef-thorakenglish.htm" target="_blank">'Josef Thorak'</a>
self.gutenberg.org,<a href="http://self.gutenberg.org/articles/josef_thorak" target="_blank"> 'Josef Thorak'</a>
De Telegraaf, 'Kunstschatten nazi's ontdekt', 21-05-2015
<h3>Afbeelding</h3>
Door Buchroithner (Eigen werk) [CC BY-SA 3.0 at (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/at/deed.en)],<a href="http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Heilige_Ursula_01.JPG?uselang=nl" target="_blank"> via Wikimedia Commons</a>

Meer weten

Meer lezen over: 

En mis nooit meer de mooiste historische verhalen!

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!