Caractaus en keizer Claudius

De Catuvellani en koning Caratacus

In het tweede deel van de Adelaar-reeks, De overwinning van de Adelaar, barst de strijd tussen de Romeinen en de Brittanniërs los. De historische roman van Simon Scarrow vertelt het verhaal van de veldslag tussen de Romeinen en de Brittanniërs in 43 n.Chr. De Romeinse keizer Claudius wilde Brittannië toevoegen aan zijn keizerrijk. Dit gebied werd verdedigd door een leger geleid door de Brittannische stam Catuvellani en diens koning Caratacus.


De machtigste stam in Brittannië


De Catuvellani was een van de rijkste en grootste stammen van Brittannië. De stam dateerde waarschijnlijk al van voor de eerste Romeinse invasie in 54 v. Chr., hoewel die pas na de eerste inval een belangrijke stam werd. Het gebied van de Catuvellani was namelijk rijk aan voedingsstoffen. Ten tijde van de oorlog in het jaar 43 werd de stam geleid door koning Togodumnus en zijn broer Caratacus. Na de dood van Togodumnus in 43 werd Caratacus koning.


Verlies van de Romeinen


Caratacus verenigde veel van de Brittannische stammen in een groot leger dat vocht tegen de Romeinen. Caratacus maakte veel gebruik van guerrillatechnieken. Hij wist het gebied lang te verdedigen maar werd uiteindelijk verslagen door de georganiseerde Romeinen in het jaar 51. Hij wist uit de handen van de Romeinen te blijven en vluchtte naar koningin Cartimandua in het noorden van Engeland. Zij was echter loyaal aan de Romeinen en leverde hem uit.


Toespraak van Caratacus


Nadat Caratacus gevangen was genomen door de Romeinen werd hij uitgeleverd aan Rome als een oorlogsbuit. Hier zou hij worden terechtgesteld. Caratacus hield echter een toespraak voor het Senaat. Hierin zei hij onder meer: “Mijn huidige situatie, ontsierend als het is voor mij, is fantastisch voor u. Ik had paarden, mannen, wapens en rijkdom: was het raar dat ik niet bereid was deze te verliezen?” en: “Elke manier waarop u mij straft zal leiden tot de vergetelheid. Als u mij echter veilig en gezond houdt, zal ik een eeuwig voorbeeld van uw gratie zijn.” Met deze toespraak wist Caratacus de Romeinse keizer Claudius ervan te overtuigen hem en zijn familie in leven te laten.

Bronnen

- historyfiles.co.uk, Britain Catuvellauni

- bbc.co.uk, British prehistory

- ancientworlds.net, Families

 

Afbeelding

- en.wikipedia.org, Caratacus

 

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!