Geen afbeelding beschikbaar

De familie van Jozef Stalin

Al is het wel jammer dat mijn moeder niet gewoon met een timmerman was getrouwd.

Dit stelde de dochter van Stalin toen er gevraagd werd naar haar ouders. De dochter van Stalin, Svetlana Alliloejeva, is vorige week op 85-jarige leeftijd in haar woonplaats in de Amerikaanse staat Wisconsin overleden. Jozef Stalin kreeg drie kinderen bij twee verschillende vrouwen.

In 1906 trouwde Jozef Stalin met Jekaterina Svanidze. Zij overleed echter al een jaar later. Volgens één van zijn vrienden sprak Stalin, nadat hij zijn vrouw had begraven, de volgende woorden: “Dit schepsel wist mijn stenen hart zachter te maken. Maar ze is gestorven en met haar stierven mijn laatste warme gevoelens voor het mensdom.” Het echtpaar kreeg wel een zoon: Yakov Dzhugashvili. Deze zoon zou geprobeerd hebben zelfmoord te plegen, omdat zijn vader zo hard voor hem was. Hij overleefde deze zelfmoordpoging echter. “Hij kan niet eens goed schieten,” zou zijn vader daarop gezegd hebben. De Duitsers namen Yakov tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen. Toen zij aan Stalin voorstelden om zijn zoon voor de Duitse krijgsgevangene veldmaarschalk Friedrich Paulus te ruilen, antwoordde Stalin het volgende: “Jullie hebben niet alleen mijn zoon Yakov in gevangenschap, maar miljoenen van mijn zonen. Of jullie laten hen allemaal vrij, of mijn zoon zal hun lot delen.” Hierna pleegde Yakov zelfmoord door tegen een elektrisch hek aan te rennen in het Duitse concentratiekamp Sachsenhausen.

In 1919 trouwde Stalin voor de tweede keer, dit maal met Nadezhda Alliluyeva. Bij deze vrouw kreeg Stalin een zoon, Vasily Dzhugashvili, en een dochter, Svetlana Alliloejeva. Stalins tweede vrouw overleed in 1932, officieel aan een blindedarmontsteking. Er doen sindsdien echter hardnekkige geruchten de ronde dat de vrouw zelfmoord pleegde, of zelfs door Stalin is vermoord. Dat is echter nooit bewezen. Stalin overleed in 1953 aan een hersenbloeding. Stalins zoon Vasily klom snel op in het leger van de Sovjet-Unie, maar overleed in 1962 aan de gevolgen van alcoholisme. Zijn dochter Svetlana emigreerde vijf jaar later, in 1967, naar de Verenigde Staten. Dit zorgde voor veel commotie in de Sovjet-Unie en de Russen verklaarden dat ze gek was geworden. Svetlana liet twee kinderen van 17 en 22 jaar achter in Rusland. In 1984 reisde ze met haar dochter die ze bij haar Amerikaanse man had gekregen terug naar Rusland, omdat ze haar twee andere kinderen miste. De hereniging verliep echter moeizaam en na een jaar vertrok Svetlana weer richting de Verenigde Staten, waar ze vorige week overleed. Terugkijkend op haar leven zei Svetlana eens dat ze haar lot geleerd had te dragen. "Al is het wel jammer dat mijn moeder niet gewoon met een timmerman was getrouwd."

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.