Soeharto

De geboortedag van Soeharto

Indonesië 1921-  Vandaag, negentig jaar geleden, werd Soeharto geboren. Meer dan dertig jaar was hij de onbetwist leider van de Republiek Indonesië.

Hij werd geboren in Kemusak op het eiland Java in een arme boeren familie. Hij volgde een opleiding aan de Nederlandse militaire academie en werd korporaal bij het KNIL. In de Tweede Wereldoorlog werd hij de leider van zijn bataljon.

Tijdens de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië streed hij tegen de Nederlanders. Nadat Indonesië onafhankelijkheid kreeg van Nederland, sloot hij zich aan bij het nieuwe Indonesische leger. Hij moest zorgen voor de verdediging van de provincie Yogyakarta.

Guerillia-oorlog

Uit recent onderzoek blijkt dat hij zijn eenheden eerder slecht dan goed georganiseerd had. Toen het Nederlandse leger probeerde de provincie opnieuw in handen te krijgen, vluchtte hij uit het gebied. Hij startte met enkele anderen een guerrilla oorlog vanuit omringende heuvels. Op 1 maart 1949 vielen deze guerrilla strijders Yogjakarta aan. De aanvallers wisten het overwicht echter niet te behouden.

Machtsgreep van Soeharto

Hij greep de macht bij een bloedige anticommunistische legercoup in 1965. Op 21 maart 1967 werd hij officieel gekozen als tweede president van de republiek Indonesië. Hij werd vaak ‘Pak Harto’ genoemd, Meneer of Vader Harto. Hij was getrouwd met Siti Hartina, ook wel Tien genoemd. Ze hadden zes kinderen. Zijn leiderschap wordt vaak gekenmerkt door economische groei, maar ook door corruptie en schending van de mensenrechten. Hij trok zich op 21 mei 1998 terug uit de politiek.

Afbeelding:

Wikipedia.org: President Soeharto

 

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 maart 23:59 u. een abonnement.

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 maart 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 maart 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!