Geen afbeelding beschikbaar

De geschiedenis van de smartphone

In de laatste week van juli 2014 gaat de productie van de iPhone 6 van start. De eerste iPhone werd in 2007 op de markt gebracht en werd onmiddellijk een groot succes. De smartphone business is één van de meest competitieve bedrijfstakken die er is , waarbij alle fabrikanten elkaar proberen af te troeven met de nieuwste technologische snufjes. Inmiddels zijn we allemaal gewend aan de luxe van onze smartphone, maar sinds wanneer gebruiken we deze mobiele telefoons eigenlijk?

Smartphone

Bijna twintig jaar na de uitvinding van de eerste mobiele telefoon door Martin Cooper in 1973 werd in 1992 de eerste smartphone ontwikkeld. Een smartphone onderscheidt zich van een normale mobiele telefoon door de toegevoegde programma’s aan de telefoon. Hierdoor kun je niet alleen bellen met de smartphone, maar kunnen er ook spellen worden gespeeld en agenda’s worden ingevuld op de smartphone. De term smartphone ontstond in 1997 toen Ericsson de nieuwe mobiel GS 88 Penelope omschreef als een Smart Phone.

Eerste smartphone Simon

De eerste smartphone genaamd de IBM Simon Personal Communicator werd tijdens de COMDEX computer en technologieshow in Las Vegas geïntroduceerd. Frank Canova, werkzaam bij  International Business Machines Inc. (IBM), was de architect van de nieuwe mobiele telefoon. De codenaam van dit prototype was Angler en de telefoon kon naast bellen onder andere e-mails versturen en ontvangen. Daarnaast had de telefoon een adresboek, een agenda, een wereldklok, rekenmachine en kon er met een stiluspen gewerkt worden op het scherm.

Technologie tegen een hoge prijs

De versie die IBM op de COMDEXshow had getoond was slechts een prototype. Toen er veel aandacht kwam voor de uitvinding besloten ze over te gaan tot de werkelijke productie van de telefoon. In mei 1994 was Simon dan eindelijk te koop voor het grote publiek, maar wel tegen een hoge prijs. Voor 899 dollar kon men een Simon kopen met een bijbehorend tweejarig contract, of men kon het toestel los aanschaffen voor 1099 dollar. Vanwege de prijs werd de smartphone van IBM echter nog geen grote hit aangezien de meeste mensen de aanschaf van het apparaat niet konden betalen.

Groeiende concurrentie op de smartphonemarkt

In 1996 kwam er concurrentie op de markt. Nokia begon ook met de ontwikkeling van smartphones, waaronder hun eerste smartphone de Nokia 9000. De smartphones in de jaren negentig waren eigenlijk allen een combinatie van een mobiele telefoon met PDA-functies. De smartphones bestonden soms letterlijk uit twee delen: een telefoon en een PDA. In 1999 wist Qualcomm de PDA-taken van de mobiel compleet te integreren in de CDMA Digital PCS Smartphone. In 2000 gebruikte Ericsson voor het eerst de titel smartphone bij de branding van de nieuwe telefoon Ericsson R380.

Android VS Apple

Na het millennium werden de smartphones door verschillende bedrijven steeds verder uitgewerkt. In 2007 kwam Apple Inc. voor het eerst met de Iphone. De iPhone werd een grote hit doordat het grote touchscreen met de vinger kon worden gebruikt in plaats van met een toetsenbord of stilus. Na het succes van de iPhone werd in 2008 de eerste telefoon met het Android-besturingssysteem geïntroduceerd, namelijk de HTC Dream. Het Android-besturingssysteem werd ontwikkeld door Andy Rubin en werd mede gefinancierd door Google. Vanaf 2010 werd Android steeds succesvoller en was de concurrentieoorlog tussen Apple en Android in volle gang. Tot op heden is de strijd tussen de twee populairste besturingssystemen nog niet beslecht.  

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.