feyenoord

De geschiedenis van Feyenoord: Geen woorden maar daden

Zondagavond 24 april 2016 om 18:00 barstte de strijd om de KNVB-beker los. Feyenoord stond tegenover FC Utrecht in De Kuip. Feyenoord won met 2-1. Hiermee wint de club de felbegeerde prijs voor het eerst weer opnieuw, de laatste beker wonnen zijn in 2008.

Geschiedenis Feyenoord

In de Rotterdamse wijk Feijenoord woonden veel havenarbeiders. Geld voor een leren bal was er niet in dit soort gezinnen. Toch voetbalden de kinderen hier met een prop kranten in pakpapier. Toen één van de jongens van zijn vader een leren bal kreeg, besloten de jongens dat het tijd was om een voetbalclub op te richten met de naam Wilhelmina. Als tenue kozen ze voor een rood shirt met witte mouwen en een witte broek. In juli 1908 won Wilhelmina haar eerste wedstrijd tegen een club uit Rotterdam-West.

Celeritas – Rotterdamsche Voetbal Vereeniging Feijenoord

De club kreeg geen volledig team bij elkaar en moest in 1909 fuseren met andere verenigingen uit Rotterdam. Zij namen de naam Celeritas aan en speelden in het geel zwart. Nadat zij in 1912 promoveerden naar de derde klasse, moesten zij opnieuw een andere naam aannemen. De nieuwe naam werd: Rotterdamsche Voetbal Vereeniging Feijenoord. Dit was niet alleen het begin van Feyenoord, maar ook het bekende tenue stond aan de aftrap: het roodwitte shirt met een zwarte broek en zwarte kousen. Later zou de naam nog verschillende keren veranderen en sloten er nog meerdere kleine clubs zich aan, maar de naam Feyenoord en de kleuren van het tenue bleven hetzelfde. feyenoord tenue

Historische klassiekers

Op 13 maart 1921 trof Feyenoord voor het eerst de stadsrivaal Sparta. De wedstrijd werd na een 2-0 achterstand omgebogen in een 2-4 winst. Een andere klassieker vond ook in dat jaar plaats, namelijk tegen Ajax op 9 oktober 1921. Feyenoord verloor deze wedstrijd met 3-2, maar Feyenoord tekende protest aan tegen de eerste goal van de Amsterdammers. Dit verzoek werd gehonoreerd door de bond en de eerste wedstrijd tussen de rivalen ging de boeken in als een gelijkspel: 2-2. Feyenoord behaalde in het jaar 1924 voor het eerst de landstitel en won in 1930 voor het eerst de KNVB-beker. In totaal werd de Rotterdamse club 14 keer landskampioen en wonnen ze 12 keer de KNVB-beker.

Mascotte

De officiële mascotte van Feyenoord is Coentje. Hij is vernoemd naar de legendarische Coen Moulijn, linksbuiten van Feyenoord vanaf midden jaren ‘50 tot begin jaren ‘70. Volgens velen is hij de grootste vertegenwoordiger geweest van de ‘handen uit de mouwen en werken voor je geld’ mentaliteit, waar Feyenoord en Rotterdam bekend om staan. Feyenoord heeft daarnaast twee onofficiële mascottes, Bokito en Olli. De gorilla Bokito werd internationaal bekend door zijn ontsnapping uit Diergaarde Blijdorp. Olli is een knuffelolifant van Diergaarde Blijdorp, die een half seizoen op de tenues van Feyenoord stond.

Traditie

Feyenoord kent verschillende tradities. Zo wordt bijvoorbeeld rugnummer 12 nooit aan een speler gegeven, maar behoort deze tot Het Legioen, de fans, die als 12e man worden beschouwd. Een tweede traditie is de scheepshoorn van de Rotterdamse haven die sinds 1997 door het stadion schalt na een goal van Feyenoord. Ook het clublied, Hand in Hand, is een traditie. Waarin de zin: ‘geen woorden maar daden’, een kernzin is die opnieuw de Rotterdamse en Feyenoord mentaliteit vertegenwoordigd. Opvallend is dat dit clublied oorspronkelijk een oorlogsmars is, gemaakt door Wilhelm Speidel in de 19e eeuw, welke gebruikt werd door de Nederlandse militairen.

Huldiging

Het winnen van de KNVB-beker zorgt niet alleen bij een euforisch gevoel bij Feyenoord, maar hierdoor zijn zij ook zeker van deelname aan de Europa League. Maandagochtend 25 april 2016 om 11:30 worden de spelers van Feyenoord gehuldigd. De voetballers zullen op het balkon van het Stadhuis verschijnen. Burgermeester Ahmed Aboutaleb zal hen toespreken en fans kunnen hen toejuichen vanaf het Stadhuisplein. Om de aanvangstijd is veel te doen geweest. Aboutaleb reageerde hierop met: “Als je van je club houdt, neem je gewoon een dagje vrij, een snipperdagje.” Verwacht wordt dat veel fans dit zullen doen en hand in hand zullen staan op het Stadhuisplein.

Afbeeldingen:

Landen: 

Tijdperken: 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 8 april 16:00 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 8 april 16:00 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 8 april 16:00 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 8 april 16:00 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 8 april 16:00 u. een abonnement.