Geen afbeelding beschikbaar

Stadion De Kuip bestaat 75 jaar

Op een ochtend in de winter van 1931 roept de voorzitter van Feijenoord Leen van Zandvliet: “Ik heb het, ik heb het!”. Hij is dan net wakker geworden uit een droom waarin hij het ideale stadion voor zich zag. Van Zandvliet tekent het idee uit zijn droom direct in een kladblok.  Het stadion van Feyenoord, De Kuip, bestaat sinds vandaag precies 75 jaar.

Leen van Zandvliet, voorzitter van Feyenoord in de jaren dertig, wenste een groot voetbalstadion voor de club. Hij bracht een bezoek aan het honkbalstadion van de Boston Red Sox in de Verenigde Staten en aan het Londense Highbury, ter inspiratie voor het eigen stadion. Architect Leendert van der Vlugt werd aan de slag gezet. Een modern voetbalstadion met twee verdiepingen moest het worden.

Al in 1936 was het stadion af, maar de opening werd uitgesteld omdat de infrastructuur nog tekort schoot. Om het stadion toch alvast uit te testen, nodigt Van Zandvliet 1.500 mariniers en werklozen uit. Ze worden verzocht plaats te nemen op de zittribunes en zich te gedragen als een supporter, door uitbundig te juichen en te springen. Het bouwwerk doorstond de test en de mannen werden beloond met een borrel en een sigaar.

In ’37 was het zo ver. De eerste wedstrijd speelde Feyenoord tegen het Belgische Germinal Beerschot, en Feyenoord won met 5 -2. Ondanks een hevige regenbui, was het stadion gevuld met 38 duizend toeschouwers. De capaciteit bedroeg toen 65 duizend, waaronder voornamelijk staanplaatsen. De tweede wedstrijd was de interland Nederland – België. Het Nederlands elftal won met 1-0.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontstond er een dringende behoefte aan hoogwaardig staal. De Duitsers keken daarom naar De Kuip. Volgens geruchten gaf de stadiondirecteur de Duitse inspectie slechts een derde van de werkelijke hoeveelheid op, waardoor het stadion gespaard zou blijven. Sloop kwam opnieuw aan de orde in de jaren ‘80 en ’90. Er was namelijk instortingsvaar wegens betonrot en erosie. Toch ging men over tot renovatie in plaats van sloop.

Naast voetbalwedstrijden, werd het stadion veelvuldig gebruikt voor popconcerten. Bekende namen die er optraden zijn bijvoorbeeld The Rolling Stones, Michael Jackson, Pink Floyd, Bob Dylan en Bruce Springsteen. Tegenwoordig liggen er plannen klaar voor een nieuw stadion, dat in 2017 gereed zou moeten zijn. Voorlopig doet de oude Kuip nog gewoon dienst.

Rubrieken: 

Landen: 

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

colosseum

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.