Wikipedia.org: Lego technic

De geschiedenis van Lego

Elk kind heeft weleens met Lego blokjes gespeeld. Waar het klein begon in 1947 met kleine blokjes, is het vandaag de dag uitgegroeid tot een wereldbedrijf met allerlei uitbreidingen die aansluiten op de actualiteit. Zo zijn er Harry Potter legoblokjes en kunnen zelfs hele steden worden nagebouwd. Toch was het oorspronkelijke idee van de bouwsteentjes niet van de oprichter van Lego maar van een Brit.


Speelgoed winkel


In 1932 begon Ole Kirk Christiansen, een timmerman uit Billund in Denemarken, met het maken van houten trekpoppen en autootjes. Zijn meubelbedrijf was in vlammen opgegaan en na de Grote Depressie van 1929 zag hij een markt in goedkoop speelgoed. De jojo was in de jaren ’30 populair en Christiansen kon meeliften met het succes. De trend hield echter niet lang stand en Christiansen moest ander speelgoed gaan maken. Na de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) werd het gebruik van kunststof populairder en Christiansen ging dit materiaal steeds meer gebruiken.


De beroemde Lego


In 1947 begon Christiansen met het maken van plastic bouwsteentjes. In 1934 had hij zijn bedrijf al Lego genoemd, afgeleid van het Deense ‘Leg godt’, wat ‘ik speel’ betekent. De bouwsteentjes waren echter al door de Brit Hilary Harry Fisher Page ontworpen een paar jaar eerder. Zijn ‘Kiddicraft Self-Locking Building Bricks’  nam Christiansen over en hij had snel succes. De blokjes met aan de bovenkant ronde noppen en hol aan de onderkant waren populair. Toen in 1960 zijn opslagplaats in vlammen opging werd besloten de productie volledig op Legosteentjes te zetten. Daarna werd Lego steeds verder ontwikkeld. Zo maakte het bedrijf in 1961 wielen waardoor er meer mogelijkheden kwamen. In 1966 kwam er ook een Lego-treinsysteem die op een batterij draaide. Lego werd nog beroemder door de Duplo. Deze grotere variant van Lego was speciaal voor jonge kinderen gemaakt. Vanaf de jaren ’70 groeide Lego enorm en werden wereldwijd fabrieken opgezet.


Technisch Lego


In de lijn van die ontwikkelingen kwam lego in 1977 met Lego Technic. Hier staat de techniek centraal en zijn de onderdelen minder decoratief dan de originele Lego. Met Lego Technic kunnen voornamelijk voertuigen worden gebouwd zoals tractoren, auto’s en bouwvoertuigen. Bij Lego Technic zit soms ook een motor of een mechanisch onderdeel zodat het voertuig uit zichzelf kan rijden. Na Lego Technic kwamen er nog meer uitbreidingen en speciaal edities zoals Lego Ruimtevaart.


In de loop van dit jaar krijgen Utrecht en Amsterdam als eerste in Nederland een officiële LEGO-winkel. Waar de winkels precies komen, is nog onbekend.

Bronnen:


Wikipedia.org: Geschiedenis van Lego Lego.com: Geschiedenis van Lego Lobbes.nl: Lego technic


Afbeelding:


Wikipedia.org: Lego technic

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!