grootste stroomstoring geschiedenis

De grootste, gevaarlijkste en gezelligste stroomstoringen van de geschiedenis

Stroomstoringen zijn zo oud als het gebruik van elektriciteit, maar met de toegenomen afhankelijkheid van stroom kan een stroomuitval grote en gevaarlijke gevolgen hebben.

Grote problemen met elektriciteitsvoorziening zijn vaak het gevolg van een kettingreactie. Storm of kleine problemen zorgen dat stroom ontregelt raakt in bepaalde gebieden. Gebieden krijgen te kampen met een tekort of juist een overdaad aan stroom. In het tweede geval kan het hele netwerk beschadigd raken. De uitval van elektriciteit maakt hele steden onleefbaar. Vaak verdwijnt er veel meer dan licht. Voedsel bederft in koelkasten, kachels en airconditioning zijn nutteloos en zonder pompen is er geen drinkwatervoorziening.

New York City 1965 & 1977

In 1965 werden meerdere elektriciteitslijnen in Noord-Amerika geraakt door de bliksem. Het gevolg was de grootste stroomstoring die ooit had plaatsgevonden. De grootste steden van de Verenigde Staten en Canada werden getroffen. Reizigers strandden in de metro terwijl water, liften en bruggen niet bewogen. De problemen waren binnen 13 uur verholpen. De dag waarop dit plaatsvond, 9 november 1965, bleek een van de meest vredige dagen in de geschiedenis van New York. Hoe anders was dit in 1977! Honderdduizenden mensen in grote energieloze steden kunnen ook leiden tot gevaarlijke situaties. Ook op 13 juli 1977 ging het mis in New York City. Herhaaldelijke blikseminslagen legde een groot deel van de stedelijke energievoorziening plat. Deze keer was de sfeer veel grimmiger. Plunderingen en brandstichting vonden op grote schaal plaats. Al enkele jaren werden de Verenigde Staten in de greep gehouden door een economische crisis. Economische ellende leidde tot de misstanden.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Maasdriel 2007, gezellige stroomstoring

Natuurlijk leidt niet iedere stroomstoring tot misdaad. Integendeel, meer dan eens verschijnt het bericht dat bepaalde gebieden te maken krijgen met heuse geboortegolven naar aanleiding van stroomstoringen. In september 2008 steeg het aantal geboorten in Maasdriel ten opzichte van dezelfde maand in het vorige jaar van 18 naar 26. Negen maanden eerder was het Gelderse dorpje getroffen door een stroomstoring nadat een legerhelikopter tijdens een nachtelijke oefening een hoogspanningskabel had geraakt. De stoomstoring die volgde, duurde twee dagen en na negen maanden werd er een kleine geboortegolf in de regio geregistreerd. en de link tussen de geboortegolf en twee avonden met kaarlicht en zonder computers en TV, werd snel gelegd. Deze geboortegolf-theorie wordt tegenwoordig ontkracht door onderzoekers en experts.

De grootste stroomstoring van Nederland

Wanneer vond de grootste stroomstoring van Nederland plaats? Zeer recentelijk: in maart 2015 zaten 1 miljoen Nederlanders zonder elektriciteit. De stroomstoring vond plaats op 27 maart naar aanleiding van een defect aan een hoogspanningsstation in Diemen. Grote delen van Noord-Holland zaten zonder stroom. Het treinverkeer raakte ontregeld en het leven in grote steden als Amsterdam en Haarlem leek even stil te staan.

De grootste stroomstoringen ter wereld in India

Het Indische elektriciteitsnetwerk is zeer kwetsbaar voor overbelasting. Verwaarlozing van het stroomnetwerk en onzorgvuldige werkzaamheden zijn ook vaak de oorzaak van uitval van elektriciteit, meestal op een kleine schaal. Soms vinden hele grote verstoringen plaats. In 2001 ging het mis. Een klein foutje zorgde dat meer dan 200.000 mensen de energie verloren. Deze stroomstoring hield 12 uur aan. Deze aantallen zijn echter nog niets vergeleken met de grootste stroomstoring uit de menselijke geschiedenis, die ook in India plaatsvond. 30 juli 2012 viel de stroom uit voor meer dan 670 miljoen mensen. Deze immense storing raakte meer dan de helft van de Indische bevolking, in totaal 9% van de wereldbevolking.

Brazilië 2009 – hackers ontregelen energievoorziening

Het nieuwste zwaktepunt van de energievoorziening is te vinden in de nieuwste vormen van energiedistributie. Na een stroomstoring aan de Braziliaans- Paraguyaanse grens meldde de media dat de stroomdistributie het slachtoffer was geworden van hackers. Deze hadden ingebroken in het computersysteem van een waterkrachtcentrale om het hele stroomnetwerk te ontregelen. Steden als Sao Paolo en Rio de Janeiro waren donker, ook een groot deel van Paraguay was aangetast. De gebeurtenis, die plaatsvond op 10 en 11 november 2009, liet zien welke verregaande invloed hackers hebben op het dagelijks leven.

Texas 2021 - na sneeuwstorm miljoenen mensen zonder stroom

In februari 2021 werden grote delen van de VS getroffen door extreem winterweer. Door de sneeuwstormen, raakten veel hoogspanningsmasten beschadigd en vroren gas en olieleidingen kapot. Tegelijkertijd zetten zetten veel mensen de -al dan niet elektrische- verwarming aan als gevolg van het winterweer. Delen van het netwerk die  nog niet beschadigd waren, raakten overbelast en vielen ook uit. Dat leidde vooral in Texas tot grote problemen. Het energienetwerk van de Verenigde Staten is verdeeld in twee grote netwerken, een oostelijk- en een westelijk netwerk, waarop bijna alle staten zijn aangesloten. Bijna alle staten, want Texas heeft een eigen netwerk dat los staat van de andere twee netwerken. Het Texaanse netwerk raakte totaal overbelast en stortte vervolgens vrijwel volledig in, waardoor het overgrote deel van de staat dagenlang geen stroom of gas kon ontvangen. Daar bleef het niet bij. Doordat de verwarmingen overal uitvielen, bevroren op veel plekken ook de waterleidingen, waardoor veel mensen ook geen stromend water meer hadden. 

Niet te voorkomen?

Wereldwijd raken mensen steeds meer afhankelijk van elektriciteit voor de meest eenvoudige bezigheden. Ook krijgt een groeiend aantal mensen toegang tot elektriciteit. In landen met een grote bevolking kan dit leiden tot problemen. Goed onderhoud en een moderne elektriciteitsvoorziening kunnen de kans op een storing kleiner maken. Het is echter onmogelijk om iedere oorzaak van stroomuitval tegen te gaan.

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Tijdperken: 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.