Iphone 6

De iPhone generatie

Met de iPhone heeft elektronica bedrijf Apple Inc. tien jaar geleden een groot gat in de markt geslagen. De iPhone kwam in 2007 op de markt en veroverde in de jaren daarna de hele telefoonindustrie. Nu spreekt men ook wel van een ‘iPhone generatie’; jongeren die verslaafd zijn aan hun mobiele telefoon. Al vaker in de geschiedenis kregen bepaalde generaties een naam. Het bekendste voorbeeld is de protestgeneratie.

Verloren generatie

In de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) waren veel jonge en intellectuele mannen gestorven op het slagveld. De overlevenden hadden moeite met het verwerken van de oorlog en waren emotioneel verloren. Deze ‘verloren generatie’ was getraumatiseerd en wilden nooit meer oorlog. Met samenwerking en een pacifistische denkwijze probeerden zij een nieuwe oorlog te voorkomen, helaas zonder resultaat.

Protestgeneratie

Mensen die tussen 1945 en 1955 geboren zijn, worden meestal aangeduid als de babyboomers. Na de Tweede Wereldoorlog heerste er euforie en daarom begonnen veel jonge gezinnen aan kinderen. Deze kinderen groeiden op in een snel stijgende welvaartseconomie. Zij gingen studeren in de jaren ’70 en zette zich af tegen de gevestigde orde. De jongeren dachten na over de bestaande machtsverhoudingen en droomden van vernieuwing. Er werden veel demonstraties gehouden en nieuwe politieke partijen opgericht. Onder andere de Provo’s en andere protestorganisaties streden voor hun nieuwe idealen.

Patatgeneratie

Na de protestgeneratie kwam generatie X. Met generatie X worden de mensen bedoeld die zijn geboren tussen 1956 en 1970. Zij kregen te maken met een grote economische crisis waardoor er veel jeugdwerkloosheid was. Desondanks gingen ze niet protesteren, zoals de protestgeneratie, maar schikten ze in hun lot. De volgende generatie, de patatgeneratie of pragmatische generatie, waren de kinderen van de protestgeneratie. In hun tijd was de economische crisis weer bezworen. Deze generatie werd vrijzinnig opgevoed en levensgeluk stond voorop. Het gebrek aan dwang maakten hen tot een passieve generatie.

iGeneration

De laatste generatie wordt generatie Z of iGeneration genoemd, verwijzend naar de iPhone. Een leven zonder internet kan deze generatie zich niet voorstellen. De mobiele telefoons spelen een belangrijkste rol in hun leven. De iPhone 6S en de iPhone 7 zijn bijvoorbeeld nu de nieuwste speeltjes van deze generatie. Ook op school werken zij vaak met een computer of laptop. Van deze generatie worden veel technologische vernieuwingen verwacht.

Bronnen:

Youngworkers.nl: Verschillende generaties Isgescheidenis.nl: Protestgeneratie

Afbeelding:

Pixabay.com: iPhone 6 

Partners: 

Lees Geschiedenis Magazine

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór 6 augustus een abonnement.

Lees Geschiedenis Magazine

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór 6 augustus een abonnement.

Alles over de geschiedenis van Polen? Lees Geschiedenis Magazine

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór 6 augustus een abonnement.

Waarom werd Nederland een monarchie? Het antwoord lees je in Geschiedenis Magazine

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór 6 augustus een abonnement.

Alles over Begijnhoven? Lees Geschiedenis Magazine

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór 6 augustus een abonnement.