De moedige en sportieve verzetsstrijder Cees van Zweeden

Cees van Zweeden was een volleyballer van het Nederlands volleybalteam. Als topsporter is hij het meest bekend,  maar Van Zweeden was daarnaasVerzett ook verzetsstrijder ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hij kreeg verschillende onderscheidingen voor zijn moedige verzet.

De sportieve Van Zweeden

Cornelis Jacob Cees Van Zweeden werd op 16 februari 1915 geboren in Amsterdam. Hij was sportief en ontving in 1937 een akte voor lichamelijke opvoeding. Van Zweeden behaalde deze akte op het Christelijk Instituut voor Lichamelijke Opvoeding in Den Haag. Ook was hij muzikaal. In hetzelfde jaar slaagde hij voor de Volmakingsgraad pianospel aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium in Antwerpen.

Knokploegleider

In de Tweede Wereldoorlog was Van Zweeden knokploegleider. De Landelijke Knokploegen (LKP) werden op 14 augustus 1943 opgericht door de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO), een van de drie grootste verzetsorganisaties in Nederland gedurende de Tweede Wereldoorlog..

Knokploegen overvallen voor onderduikers

De knokploegen hielden zich bezig met het overvallen van distributiekantoren en gemeentehuizen. De overvallen werd goed voorbereid. De omgeving werd verkend en de aftocht werd goed besproken. Vaak kregen de knokploegen hulp van een ambtenaar die de leider van een knokploeg een plattegrond gaf. Ook kreeg de leider informatie over het alarmsysteem. Vaak werden overvallen tegen de avond gepleegd.  Eenmaal binnen maakten de knokploegen zoveel mogelijk bonkaarten buit om deze onder de onderduikers te verdelen. Op den duur kregen de knokploegen er een taak bij: het bevrijden van knokploegleden die bij een overval waren gearresteerd en werden vastgezet.

Onderscheidingen Van Zweeden

Na de oorlog kreeg Van Zweeden diverse onderscheidingen voor zijn moedige verzet. In 1949 kreeg hij van het Ministerie van Oorlog een Oorlogsherinneringskruis, een onderscheiding voor allen die dienden in de oorlog. Een jaar later, in 1950, kreeg Van Zweeden van prins Bernhard de Bronzen Leeuw in Soesterberg. Dit was een dapperheidsonderscheiding. De knokploegleider kreeg deze onderscheiding vanwege zijn verzet tijdens de slag op Ypenburg, waarbij zo'n 3000 Duitse troepen werden gedood.  In 1989 werd Van Zweeden Ridder in de orde van Oranje-Nassau, vanwege zijn verzet en verdiensten voor de gemeente Rijswijk.

Een echte sportman

Hoewel Van Zweeden een moedige verzetsstrijder was, was hij meer bekend als sportman. Hij wordt gezien als een van de grondleggers van het volleybal in Nederland. Van Zweeden speelde samen met zijn broers Jan en Rinus in het nationale team werd en was daarna bondscoach. In 1963 werd hij met Nederland West-Europees kampioen. Ook reed hij enkele keren de Elfstedentocht en stond hij tot een hoge leeftijd nog op de tennisbaan.

<h3>Bronnen</h3>
trouw.nl <a href="http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/nieuws/article/detail/1776046/2003/12/23/... target="_blank">Volleyballeven
</a>volkskrant.nl <a href="http://www.volkskrant.nl/sport/volleybalpionier~a747881/" target="_blank">Volleybalpionier
</a>kunst-en-cultuur.infonu.nl<a href="http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/geschiedenis/162519-het-optreden-van-k... target="_blank"> Knokploegen</a>
<h3>Afbeelding</h3>
haagsebeeldbank.nl <a href="http://www.haagsebeeldbank.nl/afbeelding/7a0c27aa-a1ce-48f1-8fa2-892f00d... target="_blank">Cees van Zweeden</a>

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt