De moord op Willem I van Normandië

Op 17 december 942 wordt Willem I van Normandië, ook wel Willem Langzwaard genoemd, vermoord. Hij was de tweede graaf van Normandië en volgde in 927 zijn vader op. Na een conflict met de graaf van Vlaanderen wordt Willem I vermoord.

Over de jeugd van Willem I van Normandië is weinig bekend. Hij werd geboren tussen 893 en 907 in Rouen en was de zoon van Rollo de Vikingkoning van Normandië en Poppa van Bayeux. In 927 volgde hij zijn vader Rollo op als heerser over Normandië kort voordat deze overleed in 928 na een lang ziektebed. Naast graaf van Normandie werd Willem ook jarl van de Vikingen.

Expansie van Normandië

In 933 erkende Willem Rudolf I als koning van West-Francië. Als dank hiervoor kreeg Willem het recht zijn grondgebied uit te breiden en nam hij onder meer Bretagne in. In 935 trouwde Willem met Luitgarde van Vermandois. Dit was een politiek huwelijk en als bruidschat kreeg hij extra grondgebied en hij sloot een bondgenootschap met Herbert, de vader van Luitgarde.

Hugo de Grote

Willem I van Normandië en Herbert van Vermandois steunden vanaf 939 samen Hugo de Grote in zijn machtsstrijd tegen de Franse koning Lodewijk IV. In datzelfde jaar belegerden ze Reims met succes: de stad werd ingenomen en het leger van de Franse koning werd verslagen. Na conflicten over grondgebied werd dit bondgenootschap echter weer opgebroken. Willem begon namelijk steeds meer macht te krijgen, iets waar Hugo de Grote niet blij mee was.

Conflict met Vlaanderen

Hierna raakte Willem in conflict met graaf Arnulf I van Vlaanderen over de door Willem bezette burcht Montreuil, op Vlaams grondgebied. Arnulf was ondertussen een bondgenootschap aangegaan met Willems voormalige bondgenoot Hugo de Grote. Arnulf en Hugo maakte zich ernstig zorgen over de groeiende macht van Willem en besloten actie te ondernemen. Arnulf nodigde Willem uit voor een vredesoverleg op het eiland Picquigny om hun conflict over Montreuil op te lossen.

Moord op Willem I

Willem I van Normandië ging in op deze uitnodiging. Dit was echter zijn doodsvonnis. Op 17 december 942 werd hij door soldaten van Arnulf overvallen en vermoord. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Richard I.

<h3>Bronnen</h3>
- richardjohnbr.blogspot.nl, <a title="William Longsword" href="http://richardjohnbr.blogspot.nl/2008/03/normans-in-normandy-william-lon... target="_blank">William Longsword</a>

- britannica.com, <a title="William I" href="http://www.britannica.com/EBchecked/topic/644059/William-I" target="_blank">William I</a>

- en.wikipedia.org, <a title="William I of Normandy" href="http://en.wikipedia.org/wiki/William_I_of_Normandy" target="_blank">William I of Normandy</a>

&nbsp;

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.