Geen afbeelding beschikbaar

De muzikale geschiedenis van Bollywood

stempels-themamaanden-ig-juni2 muziekBollywood is de bijnaam voor de Hindi-filmindustrie in India. De grootste studio ligt in Mumbai, in het zuidwesten van India. Hoewel de films van Bollywood niet heel populair zijn in het Westen, verkopen ze jaarlijks meer kaartjes dan de films van Hollywood. Een groot verschil tussen beide studio’s is dat de filmmakers van Bollywood vaak muziek in hun films verwerken, waar wij onze wenkbrauwen bij op zouden trekken.


Korte geschiedenis van Bollywood


De eerste Indiase film was nog een stomme film, namelijk Raja Harishchandra in 1913. Toen in 1931 de eerste film met geluid uitkwam, bleek dit duidelijk de voorkeur van het publiek te hebben. In de jaren ‘30 produceerde Bollywood al 200 films per jaar. Nadat India in 1947 onafhankelijkheid van de Britten verkreeg, begon er een ‘Gouden Eeuw’ voor de Indiase filmindustrie. In de jaren ‘50 en ‘60 werden niet voor niets veel Hindi-films genomineerd voor prijzen tijdens de grootste internationale filmfestivals. Bovendien ziet men regisseur Guru Dutt, die actief was in deze periode, tegenwoordig als één van de beste filmmakers ooit uit Azië.


Het belang van muziek


Bollywood films zijn meestal musicals. Wie in India naar de film gaat, verwacht dan ook vermaakt te worden door zang- en dansnummers die in het verhaal verweven zijn. Dit kan een vreemde gewaarwording zijn voor iemand die niet bekend is met films uit Bollywood. Het ene moment loopt de hoofdpersoon in de film over straat, het volgende moment danst en zingt ineens iedereen in de straat met hem of haar mee. Het succes van een film hangt vaak af van de kwaliteit van de muzieknummers. Muziek in Bollywood is zelfs zo belangrijk, dat de nummers vaak voor de film worden vrijgegeven om meer publiek naar de zalen te trekken.


Verspreiding van de muziek


De muzikale intermezzo’s in de Bollywood films zijn niet zonder reden zo populair geworden. In India spreekt men zeker zo’n twintig verschillende talen en talloze dialecten. Door middel van muziek en dans is het mogelijk voor die personen die geen Hindi spreken (de officiële taal), om toch te genieten van de film. Bovendien vergaarde Bollywood muziek een enorme populariteit in Azië sinds de eerste film met geluid. Veel Aziaten zien dan ook nooit een bepaalde film, maar horen wel de muziek uit de productie.


Masala-stijl


De allereerste film met geluid in India, Alam Ara, bevatte maar liefst zeven nummers. De onbetwiste leider qua muziekfragmenten is de film Indra Sabha, die 69 scènes met zang bevatte. Omdat Bollywood zoveel muziek in zijn films stopt, duren de meeste populaire films uit India wel drie uur. Om zoveel mogelijk volle zalen te trekken, zijn de Bollywood-films bovendien een mengelmoes van stijlen. Dit noemt men masala, naar het Hindi woord voor een mix van kruiden. De meeste films zijn tegelijkertijd een actie, romantiek en komediefilm. Één van de meest populaire producties ooit is Andaz Apna Apna. Deze film gaat over twee knullige mannen die strijden om de liefde van een erfgename, maar het blijkt dat zij haar moeten beschermen tegen een crimineel.

bronnen:


pbs.org, indian music imdb.com, Andaz apna apna en.wikipedia.org, Bollywood en.wikipedia.org, music of bollywood worldfilm.about.com, history of bollywood


afbeelding:


Bollywood Birthday Party ,flickr.com, Vancouver 125

Landen: 

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Ontdek Geschiedenis Magazine!