Geen afbeelding beschikbaar

De verrassende geschiedenis van Hollywood

Hollywood! Wie kent het nou niet? Onlangs ging Hail, Ceasar! in première, een film die bedoeld is als hommage aan het Hollywood van de jaren ’50. Dit was namelijk het Gouden Tijdperk van het studiosysteem. Hoe is Hollywood ontstaan? Wat is de achtergrond van het beroemde Hollywood-teken in de heuvels? De redactie besloot om de geschiedenis van Hollywood te onderzoeken om een antwoord op deze vragen te kunnen geven!


Hollywood van origine Nederlands?


In 1853 werd Hollywood gesticht met de bouw van een enkele lemen hut op een stuk land net buiten Los Angeles. De vruchtbare grond en de grote oogst zorgde ervoor dat rond 1870 Hollywood opbloeide tot een welvarende agrarische samenleving. De vastgoed magnaat Harvey Henderson Wilcox en zijn vrouw Daeida besloten om in de jaren 1880 in Los Angeles te gaan wonen. De naam van het dorp is bedacht door Daeida. Tijdens een treinreis  ontmoette ze een vrouw wiens landhuis in Ohio vernoemd was naar de Nederlandse nederzetting Hollywood. Daeida vond het leuk klinken en doopte bij haar terugkomst de ranch met de naam Hollywood.


Ontsnappen aan Thomas Edison


Aan het begin van de 20e eeuw begonnen filmmakers naar Los Angeles te verhuizen, weg van de strenge regels die door Thomas Edisons Motion Picture Patents Company in New Jersey werden opgelegd. De patenten voor het maken van films waren in bezit van Edison, waardoor onafhankelijke filmmakers vaak door de uitvinder werden aangeklaagd om te stoppen met filmproducties. Om te ontsnappen aan zijn controle en vanwege het ideale klimaat en het gevarieerde  terrein, ging men dus naar Los Angeles toe om films te maken. Wanneer Edisons agenten naar het westen kwamen om deze filmmakers te zoeken en te stoppen, was er altijd een snelle ontsnapping naar het nabij gelegen Mexico mogelijk.


Tijdloos symbool filmindustrie


Het beroemde Hollywood-teken was oorspronkelijk bedoeld om nieuwbouwwoningen te adverteren in de heuvels boven de stad. Het in 1923 opgerichte teken las in eerste instantie dan ook ‘Hollywoodland’. Toen het teken in de jaren daarna in een vervallen staat terecht was gekomen, kreeg de Hollywood Chamber of Commerce de autoriteit om de laatste vier letters weg te halen en de overgebleven letters te herstellen op de helling in 1943. Het teken is nu een geregistreerd handelsmerk van de Chamber en mag alleen gefilmd worden met hun toestemming.


‘Golden Age of Hollywood’


Van 1927 tot ongeveer 1948 bepaalde het Hollywood filmstudie systeem welke films in het land getoond konden en mochten worden. Vijf grote Hollywood studio’s bezaten grandtheaters, waar zij alleen films lieten zien die geproduceerd waren door hun studio’s en gespeeld door acteurs die bij hun onder contract stonden. Deze studio’s waren Paramount, RKO, 20th Century Fox, Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) en Warner Bros. Steracteurs hadden hierdoor weinig keus en moesten wel contracten sluiten bij deze studio’s tijdens deze gouden periode. In 1948 besloot het Amerikaanse Hooggerechtshof echter dat studio’s geen theaters mochten hebben waar ze alleen hun eigen films lieten zien of waarin alleen acteurs met exclusieve contracten speelden. Dit besluit markeerde het onofficiële einde van de ‘Golden Age’.


Hollywood anno nu


Door de opkomst van de televisie-industrie in de jaren ’50 begon Hollywood te veranderen. Overal in de stad ontstonden er televisie -en muziekopname studio’s. Hollywood is de laatste 40 jaar aan vele veranderingen onderhevig geweest. Terwijl vele studio’s naar andere wijken in Los Angeles zijn verhuisd, vinden de meeste filmproducties nog steeds in het Hollywood district plaats. Belangrijke aanverwante industrieën zoals filmbewerking, effecten en rekwisieten blijven in Hollywood aanwezig. De enige filmstudio die vandaag de dag nog in Hollywood zit, Paramount Studios.

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!