zodiac killer

De mysterieuze brieven van de Zodiac Killer

Aan het einde van de jaren ’60 van de vorige eeuw was het noorden van Californië in de greep van de zogenaamde ‘Zodiac Killer’. Minstens vijf moorden kunnen aan hem (of haar) worden toegeschreven. De identiteit van de moordenaar is altijd onbekend gebleven.


Hoewel ze in veel detectives en politieseries vaste kost zijn komen seriemoordenaars - vaak doortrapte psychopaten die met zorgvuldige voorbereiding de politie steeds net een stap voor weten te blijven – in werkelijkheid weinig voor. In de VS, bijvoorbeeld, zijn ze nog niet eens verantwoordelijk voor 1% van het totaal aantal slachtoffers van moord. Om begrijpelijke redenen trekken de weinige seriemoordenaars die er zijn echter veel aandacht.


Eerste moord van de Zodiac Killer


De eerste moord die met zekerheid aan de Zodiac Killer kan worden toegeschreven was die op een stelletje, vlak voor de Kerst van 1968. De laatste vond plaats op 11 oktober 1969. Echter beweerde de zelfbenoemde dader, die journalisten aanschreef en zelfs de politie belde, dat hij verantwoordelijk was voor maar liefst 37 moorden. De onwaarschijnlijkheid van deze claim voedt het idee dat het hier gaat om een poging de politie op een dwaalspoor te zetten.


Brieven van de Zodiac Killer


Wat het meest tot de verbeelding spreekt bij de Zodiac-moorden zijn de brieven die hij stuurde naar diverse kranten. Deze openden vaak met ‘this is the Zodiac speaking’ en werden ondertekend met een soort Keltisch kruis (een cirkel met een kruis erdoor) en een ‘score’ waarin het aantal moorden tegenover de oplossingsgraad van de politie wordt gezet (oftewel nul). De oplossing van de codes in de brieven zou de identiteit van de moordenaar onthullen. De codes die gekraakt werden bevatten echter alleen een verklaring voor de gruweldaden: omdat op mensen jagen spannend was en de slachtoffers de moordenaar in het hiernamaals zouden dienen. Andere codes zijn nog niet ontcijferd. Overigens wordt bij sommige brieven in twijfel getrokken of ze werkelijk door de moordenaar geschreven zijn.


Wordt het mysterie ooit nog opgehelderd?


In de zaak van de Zodiac Killer heeft de politie van San Francisco sinds de eerste moord zo’n 2500 verdachten onderzocht, maar niemand kon ooit met alle aanvallen in verband gebracht worden. Na decennia aan onderzoek en talloze films en boeken is er dus nog geen zicht op de definitieve opheldering van dit mysterie, hoewel de zaak nooit officieel gesloten is door de politie. Toch is het niet ondenkbaar dat er ooit nog een doorbraak plaatsvindt: niet zo heel lang geleden werd de waarschijnlijke identiteit van Jack de Ripper achterhaald en ook de ‘Rotterdamse seriemoordenaar’ is dit jaar opgepakt.


Nieuwe ontdekking in de zaak


Op 12 december 2020 is een internationaal team van cryptografieliefhebbers erin geslaagd om een van de brieven van de Zodiac Kiler te ontcijferen. In de brief schrijft de seriemoordenaar het volgende: "Ik hoop dat jullie veel plezier beleven aan jullie poging mij te pakken. Ik ben niet bang voor de gaskamer, want die zal me des te eerder naar het paradijs sturen, en ik heb nu genoeg slaven die voor me kunnen werken".


De brief werd in november 1969 naar de krant San Francisco Chronicle gestuurd en bestond alleen uit letters en symbolen. De code werd ontcijferd door de 46-jarige webdesigner David Oranchak. Het kostte Oranchak maar liefst 14 jaar om de complexe code te ontcijferen. Oranchak heeft met behulp van Sam Blake en Jarl Van Eykcke de boodschap kunnen ontdekken. Het bericht is inmiddels doorgestuurd naar de FBI voor verder onderzoek.

Bronnen:

Adams, C.F. (2004) Murder by the Bay: historic homicide in and about the city of San Francisco (Quill Driver Books)

Graysmith, R. (2007) Zodiac (Berkeley Books)

https://www.nrc.nl

https://www.scientificamerican.com

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt