De opkomst en ondergang van de oude Assyrische stad Nimrud

De strijd en vernietiging in het Midden-Oosten zijn nog volop bezig. Regelmatig verschijnt er een video van de IS waarin verschillende historische plaatsen vernietigd worden. Een van deze plaatsen is de oude Assyrische stad Nimrud. Met behulp van bulldozers en dynamiet werden oude historische gebouwen opgeblazen.

Ontstaan Nimrud

Nimrud, ook wel bekend als Calah, is 13 eeuwen voor christus ontstaan. Het was onderdeel van het Assyrische wereldrijk en daarmee een van de machtigste steden ter wereld. Sommige historici beweren dat de stad haar naam heeft te danken aan de Bijbelse figuur Nimrod, andere historici beweren dat de naam afkomstig is van de Assyrische god Ninurta.

Nimrud als hoofdstad

De stad beleefde haar hoogtepunt toen het onder koning Ashurnasirpal II de hoofdstad van het Assyrische Rijk werd. Hij bouwde een groot paleis en verschillende tempels in de stad. Zo verschenen er hangende tuinen en zelfs een ziggoerrat. Een ziggoerat is een tempeltoren uit het oude Mesopotamië en heeft de vorm van een terrasvormige piramide. Op het hoogtepunt van haar bestaan zouden er zelfs meer dan 100.000 mensen in de stad hebben gewoond. Toen Sargon II aan de macht kwam, verloor Nimrud haar positie als hoofdstad. Toch bleef het een belangrijke stad met schitterende gebouwen.

 

De archeologische opgravingen van Nimrud De archeologische opgravingen van Nimrud in de 19e eeuw

Het Assyrische Rijk

De Assyriërs stonden bekend als een enorm oorlogszuchtig volk. Op het hoogtepunt van hun macht bezaten ze zelfs gebieden in het huidige Irak, Israël en Egypte. De hoofdstad was meestal Assur,maar ook Ninevé en Nimrud zijn de hoofdstad geweest.Het wereldrijk ging ten onder tussen 616 en 605 voor Christus, toen het werd aangevallen door een samenwerking tussen de Babyloniërs, Edomieten, de Meden en Perzen. Ook de stad Nimrud werd in die periode verwoest.

Archeologische opgravingen

De stad bleef lang een woestenij en raakte in vergetelheid. Pas halverwege de negentiende eeuw werd de stad weer herontdekt en vonden de eerste opgravingen plaats onder leiding van de Engelse archeoloog Austen Henry Layard. Hij dacht aanvankelijk de stad Nineve ontdekt te hebben, maar al spoedig bleek het om de stad Nimrud te gaan. Layard vond schitterende archeologische artefacten zoals enorme beelden van gevleugelde stieren met een mensenhoofd. Er werd zelfs een kostbare goudschat gevonden. Vele archeologische kunstschatten werden meegenomen naar Londen en bewaard in verschillende musea. Gezien de huidige verwoestingen, kunnen we daar wellicht blij mee zijn.

 

<h3><strong>Bronnen</strong></h3>
<ul><li>Wikipeida.org, ‘<a href="http://en.wikipedia.org/wiki/Nimrud" target="_blank">Nimrud</a>’</li>
<li>Kunst en cultuur.infonu.nl,’ <a href="http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/geschiedenis/152678-nimrud-assyrische-... target="_blank">Nimrud – Assyrische stad in Irak</a>’</li>
</ul>
 
<h3>Afbeeldingen</h3>
<ul><li>James Fergusson, "The Palaces at Nimrud Restored" (Public domain), via <a href="http://en.wikipedia.org/wiki/Nimrud#/media/File:The_Palaces_at_Nimrud_Re... target="_blank">Wikipedia.org</a></li>
<li>Onbekend,<span class="mw-mmv-title">1851 sketch of Layard's expedition removing a Lamassu (Public domain), via</span> <a href="http://en.wikipedia.org/wiki/Nimrud#/media/File:Lowering_of_the_bull.jpe... target="_blank">Wikipedia,org</a></li>
</ul>

Rubrieken: 

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.