De PandaDroom in de Efteling wordt geopend

Op 19 juni 2002 wordt in de Efteling de nieuwe attractie PandaDroom geopend door Prins Bernhard. PandaDroom is een omstreden attractie die tot stand komt in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds.

De vroege geschiedenis van PandaDroom

De samenwerking van de Efteling en het Wereld Natuur Fonds (WNF) begon al in 1999, toen het WNF-programma Ranger Report daar werd opgenomen. In die tijd was de directie van het WNF al op zoek naar nieuwe wegen om hun boodschap aan het grote publiek te brengen. Het WNF bezocht wereldwijd verschillende pretparken om inspiratie op te doen. Na een bezoek aan het pretpark Animal Kingdom in Florida, waar de film Its’s Tough To Be a Bug werd getoond, besloot het WNF dat het nieuwe medium een 3D-bioscoop moest worden.

Jubileumjaar 2002

In de tussentijd werd in de Efteling nagedacht over de viering van het jubileumjaar 2002. De Efteling zou in dat jaar haar vijftigjarige bestaan vieren. Op dat moment deed het WNF een voorstel voor de bouw van een 3D-bioscoop in de Efteling. De twee partijen waren meteen enthousiast en het besluit was genomen.

Het ontwerp

Het uiterlijk van PandaDroom is niet onomstreden. Nadat het besluit was genomen voor de bouw, werd er een team van ontwerpers ingehuurd. Er waren meteen al meningsverschillen over de stijl van de attractie. Het ontwerp werd al snel door de Efteling zelf als een breuk met het verleden gezien. De Efteling staat vooral bekend om de ‘Pieckse’ uitstraling en stelt de sprookjes en betovering in het park centraal. De buitenkant van de attractie wordt door het publiek als onesthetisch ervaren  en ook de afwerking blijft lange tijd slecht.

De eerste opening

Op 28 maart 2002 werd PandaDroom voor het eerst geopend. Het gebouw is dan echter pas voor de helft af. In april werd er nog gewerkt aan de centrale bioscoopzaal en na een kleine brand in het gebouw werd PandaDroom enige tijd gesloten.

De officiële opening

De officiële opening op 19 juni 2002 is een stuk feestelijker. Het is niemand minder dan Prins Bernhard, de voorzitter van het WNF, die de handeling verricht door een ballon op te laten. Aansluitend liet een groep kinderen nog eens duizend ballonnen op met ‘dierendromen’, een verwijzing naar de duizend nog levende pandaberen op aarde. Een steen bij de ingang herinnert aan de opening door Prins Bernhard met de volgende tekst: PandaDroom is op 19 juni 2002 officieel geopend door Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard der Nederlanden, President van het Wereld Natuur Fonds. 

<h3>Bronnen:</h3>
<p> </p>
<p>- www.efteling.com, <a title="PandaDroom" href="http://www.efteling.com/pandadroom" target="_blank">PandaDroom</a>. </p>
<p>- www.eftepedia.nl, <a title="PandaDroom" href="http://www.eftepedia.nl/lemma/PandaDroom" target="_blank">PandaDroom</a>, 2014.</p>
<p>- www.wnf.nl, <a title="Geschiedenis" href="http://www.wnf.nl/nl/overwnf/geschiedenis/" target="_blank">Geschiedenis</a>.</p>
<p>- www.wikipedia.org,<a title="PandaDroom" href="http://nl.wikipedia.org/wiki/PandaDroom" target="_blank"> PandaDroom</a>, 18 mei 2014.</p>
<p>- Afbeelding: Wikimedia.</p>

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.