De president van Albanië kroonde zichzelf tot koning

Op 1 september 2016 is het precies 88 jaar geleden dat Achmed Bey Zogu zich tot koning van Albanië kroonde. De drie jaar daarvoor was hij president van het land geweest en dat smaakte naar meer. Tijdens zijn hele regeerperiode zou hij zijn land op een dictatoriale manier leiden, tot Benito Mussolini een einde maakte aan zijn macht.

Op 8 oktober 1895 kwam Ahmed Bey Zogu in Burgajet ter wereld. De onafhankelijkheid van Albanië werd uitgeroepen op 28 november 1912 Op 25-jarige leeftijd begon hij zijn politieke carrière. Toen er in hetzelfde jaar een nieuwe regering werd geïnstalleerd in Albanië vervulde Achmed daar verschillende ministeriële functies. Hij werd in deze periode leider van de reformatorische Volkspartij en in 1922 werd hij premier. Twee jaar later kwamen de liberalen uit onvrede over de politieke situatie in Albanië in opstand en Achmed was gedwongen te vluchten naar Joegoslavië. Een jaar later keerde hij weer terug en probeerde direct de macht naar zich toe te trekken.

Nieuwe Albanese Republiek

Hij werd op 1 februari 1925 premier van de nieuwe Albanese Republiek. Vanaf dat moment had hij Albanië in zijn greep. Hij functioneerde als alleenheerser en duldden geen tegenspraak. Vervolgens besloot Achmed zichzelf tot koning van Albanië te kronen. Op 1 september 1928 legde hij in het parlement in Tiranna de eed af. Vanaf dat moment ging Achmed door het leven als Zog I Scanderbeg III koning van Albanië. In 1938 trouwde hij met gravin Geraldine Apponyi de Nagy-Apponyi. Ze kregen een zoon samen genaamd Leka.

Koning Zog van Albanië

Tijdens zijn regeerperiode sloot hij een verbond met Italië in ruil voor leningen. Daarmee maakte hij Albanië steeds afhankelijker van Italië. Het land was namelijk de doorgang voor de Italiaanse leider Mussolini tot de Balkan en Mussolini probeerde dan ook steeds meer de macht over te nemen. Dit tegen de zin van Zog. Mussolini viel in 1939 uiteindelijk Albanië binnen en de Italianen namen de macht over. De regeerperiode van Zog was voorbij en hij moest voor de tweede keer in zijn leven het land ontvluchten.

Het Italiaanse parlement koos Victor Emanuel III tot nieuwe koning, dit tot groot verdriet van Zog. Hij probeerde nog een aantal keer de macht terug in handen te krijgen maar tevergeefs. Na de Tweede Wereldoorlog namen de communisten de macht over in Albanië. Achmed Bey Zogu stierf op 9 april 1961 in het Franse Surnesnes, zonder ooit te zijn teruggekeerd naar zijn vaderland.

 

 

<h3>Bronnen</h3>
-       Landenweb.net, <a href="http://www.landenweb.net/albanie/geschiedenis/">Albanië geschiedenis</a> (augustus 2011)

-       Skopos.be, <a href="http://www.skopos.be/GrMuziek/Achtergrond/Albanie/onafhankelijkheid.html... van Albanië </a>

&nbsp;

<strong>Afbeelding</strong>

-       Wikimedia Commons, <a href="http://commons.wikimedia.org/wiki/File:King_Zog.jpg">King Zog</a>

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.