Geen afbeelding beschikbaar

De PvdA in het stadsbestuur van Amsterdam

De gemeente Amsterdam heeft een nieuw stadsbestuur. Op 12 juni 2014 werd bekend gemaakt dat de partijen D66, VVD en SP na drie maanden onderhandelen tot een akkoord zijn gekomen. Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog neemt de PvdA geen deel aan het College van B&W.


Gemeenteraadsverkiezingen Amsterdam


Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014 behaalde D66 maar liefst veertien zetels. De PvdA bereikte een historisch dieptepunt. Ze leverden vijf van de vijftien zetels in. De partijen VVD, SP en GroenLinks kregen allen zes zetels in Amsterdam.


Partij van de Arbeid


Het is opmerkelijk dat de PvdA geen deel uitmaakt van het College van B&W. Sinds de Tweede Wereldoorlog hebben zij in Amsterdam altijd een voorname positie gehad in het stadsbestuur. Amsterdam is zelfs de plaats waar de partij werd opgericht in 1946.


Burgemeesters van de PvdA


De PvdA maakte niet alleen deel uit van het College van B&W. Het is zelfs zo dat de partij sinds de oprichting in 1946 uitsluitend en onafgebroken de burgemeester voor de hoofdstad leverde. Bekende namen zijn Ed van Thijn, Job Cohen en Eberhard van der Laan.


Ed van Thijn


Drs. E (Ed) van Thijn was burgemeester van Amsterdam van 1983 tot 1994. Van Thijn begon zijn loopbaan bij het wetenschappelijk bureau van de PvdA. Al snel werd hij raadslid in Amsterdam en Tweede Kamerlid. In 1981 werd hij minister van Binnenlandse Zaken in het tweede kabinet Van Agt. Vanaf 1983 was hij een populaire burgemeester van Amsterdam.


Job Cohen


Professor Dr. M.J. (Job) Cohen was van 2001 tot 2010 burgemeester van Amsterdam. Ook Cohen begon zijn loopbaan als wetenschapper en werd in 1983 hoogleraar in de Rechten aan de universiteit van Maastricht. Begin jaren negentig was hij staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen in het derde kabinet Lubbers. In het tweede kabinet Kok was Cohen staatssecretaris van Justitie. In zijn laatste jaren als politicus was hij de politiek leider van de PvdA.


Eberhard van der Laan


De huidige burgemeester van Amsterdam is Mr. E.E. (Eberhard) van der Laan. Van der Laan begon zijn carrière als advocaat in Amsterdam, waar hij in de jaren negentig gemeenteraadslid voor de PvdA werd. In 2008 werd hij minister van Wonen, Wijken en Integratie in het vierde kabinet Balkenende. De ambtstermijn van een burgemeester hangt niet af van verkiezingen. De PvdA mag vijf zetels zijn verloren in Amsterdam, hun lijst met indrukwekkende burgemeesters hebben ze nog steeds. 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.