Parachutes bij de landing van de Apollo 15 in 1971

De uitvinding van de parachute

Uitvindingen - Voor veel mensen is het een belevenis om nooit te vergeten: parachutespringen, in het Engels ook wel bekend als skydiving. Maar de parachute is in eerste instantie bedoeld als redmiddel om springende mensen uit brandende vliegtuigen of gebouwen te redden. Wie vond de parachute uit?

De uitvinding van de parachute wordt toegekend aan de Chinezen. Volgens een Chinese mythe overleefde de Chinese keizer Shun in 2000 v.C een val doordat hij gebruikmaakte van een parachute. Daarnaast sprongen acrobaten rond 200 v.C. met een parachute van grote hoogte om de Chinese keizers te laten lachen.

Da Vinci en het ontwerp van de parachute

De uitvinding van de parachute wordt over het algemeen toegekend aan de Italiaanse kunstenaar Leonardo Da Vinci (1452-1519), maar dit is niet terecht. Da Vinci maakte enkel een ontwerp. Zijn schets uit 1483 bestond uit een linnen doek die werd opengehouden door een een piramidevormige constructie, gemaakt van houten stokken. De schets had hierdoor weinig weg van een parachute. Pas zes eeuwen later, in 2008, durfde een Zwitser het aan om met het grotendeels gebaseerde ontwerp van Da Vinci van grote hoogte te springen. Zijn sprong van 650 meter hoogte was een succes.

Vrančić en Lenormand en de parachute

In 1616 publiceerde de Kroatische uitvinder Faust Vrančić (1515-1617) een schets van een parachutesprong in het boek Machinae Novae (Nieuwe machines). Het bleef niet bij een schets, want Vrančić nam kort daarna de proef op de som en sprong van een toren in Venetië af. Hij overleefde zijn gewaagde actie. Daarnaast wordt de naam van de Franse fysicus Louis-Sébastian Lenormand (1757-1837) vaak genoemd als eerste parachutespringer. Hij experimenteerde aanvankelijk met twee paraplu’s, maar gebruikte later een parachute die was voorzien van een houten frame. Op 26 december 1783 sprong hij met een strak valscherm van een gebouw in Montpellier. Een succesvolle actie, want hij overleefde de sprong.

Grote ontwikkeling parachute in de achttiende eeuw

In de achttiende eeuw verbeterde het ontwerp van de parachute. De Franse astronaut Andre-Jacques Garnerin (1769-1823) ontwierp de eerste zijden parachute zonder raamwerk. Op 22 oktober 1797 maakte hij vanuit een heteluchtballon op bijna 1000 meter hoogte in Parijs de eerste parachute sprong. Toen hij de kabel doorknipte, ging hij hangend aan een scherm in een mandje naar beneden. Na jarenlang experimenteren kwam zijn droom uit.

 

Afbeelding:

Wikimedia Commons: Parachute

Bronnen:

Tijdperken: 

75 jaar atoombom

Van 25 september 2020 t/m 17 januari 2021 toont Japanmuseum SieboldHuis de tentoonstelling ‘De bom. 75 jaar na Hiroshima en Nagasaki’. Wat zijn de gevolgen van de atoombom op de mensen en de omgeving?

Meteen op de hoogte van de nieuwste historische verhalen!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeaus!

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Lees Geschiedenis Magazine

Lees het  komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 7 januari 16:00 u. een abonnement.