uitvindingen van leonardo da vinci

Uitvindingen van Leonardo da Vinci

GROOTSTE UITVINDINGEN: Leonardo da Vinci, een boegbeeld van de Renaissance. Deze ‘homo universalis’ (1452-1519) heeft bijzondere uitvindingen gedaan, vaak ver hun tijd vooruit. Zijn ideeën werden door velen als onmogelijk geacht. Zo heeft Da Vinci een duikpak ontworpen, compleet met luchttank, en verschillende vliegmachines.

Leonardo Da Vinci heeft talloze uitvindingen gedaan, vele ervan bijzonder voor zijn tijd. De meeste ervan heeft hij nooit gebouwd, alleen getekend. Een groot deel heeft geen praktisch nut gehad, omdat zijn ideeën onmogelijk waren of te duur waren om uit te voeren. Ook publiceerde Leonardo het overgrote deel van zijn studies niet, waardoor weinig van zijn ideeën bij het publiek bekend werden. Enkelen zijn echter wel in gebruik genomen: de veerpootbrug, de geautomatiseerde spoelopwinder, de molenwals, een machine voor het testen van de treksterkte van draad en een lensslijpmachine. Pas aan het einde van de 19e eeuw werden een aantal van zijn ontwerpen gepubliceerd; daarvoor waren zijn notities in privébezit.

Vliegen en oorlog

Veel uitvindingen van Leonardo da Vinci waren hun tijd vooruit. Een van de thema’s waar Da Vinci erg geïnteresseerd in was, was vliegen. Hij ontwierp mechanische vleugels, een parachute, een helikopter en zelfs een deltavlieger. Alleen de laatste twee waren zo ontworpen dat ze misschien hadden kunnen werken. Verder ontwierp hij oorlogsmachines. Zo tekende hij onder meer een tank, een reusachtige kruisboog, een stoomkanon en een radslotmusket, de voorloper van de later veelgebruikte vuursteenslotmusket.

Muziek en water

Een van de uitvindingen van Leonardo Da Vinci die kort geleden gebruikt is, is de Viola Organista, een muziekinstrument dat een kruising is tussen een orgel en een cello. Ook is in 2001 in Noorwegen een brug gebouwd die gebaseerd is op een ontwerp van Da Vinci. Hij had voor de sultan van Istanbul een brug ontworpen die de Gouden Hoorn zou overspannen, een trechtervormige riviermonding die door de stad loopt. De brug werd uiteindelijk niet gebouwd omdat de sultan dit onmogelijk achtte. Da Vinci hield zich verder bezig met hydraulica. Zo tekende hij onder andere een verplaatsbare dijk voor Venetië om invallen tegen te gaan. Ook maakte hij een ontwerp voor waterschoenen en een duikerspak.    

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.