Geen afbeelding beschikbaar

De viering van Mabon

Mabon wordt gevierd in de periode waarin de akkers leeg zijn, omdat de gewassen opgeslagen zijn voor de komende winter. Het is een tijd waarin wordt stilgestaan bij de verandering der seizoenen. Bovendien is het een tijd waarin dag en nacht in evenwicht zijn. Het is een feestdag voor onder andere de religieuze beweging wicca. Op 23 september wordt Mabon gevierd.

Mabon is een feestdag die gevierd wordt in het neopaganisme. Neopaganisme is een parapluterm waarin een aantal verschillende religieuze bewegingen zijn opgenomen, zoals de grootste hedendaagse paganistische religie: Wicca, beter bekend als de heksencultus. Deze religieuze bewegingen zijn beïnvloed door het paganisme van premodern Europa. Religies in het neopaganisme delen meestal de opvattingen van het polytheïsme, het bestaan van meerdere goden, het animisme, het geloof dat niet-menselijke elementen ook spirituele wezens zijn en het pantheïsme, de opvatting dat de natuur en de godheden één zijn.

Het Wiel van het Jaar is in het neopaganisme een term voor de jaarlijkse cyclus van de seizoenen. Het bestaat uit acht festivals, sabbats genaamd, die ongeveer gelijk verdeeld zijn over het jaar. De meeste namen van de festivals zijn afgeleid van oude Keltische en Germaanse festivals. Mabon is echter een recentere benaming voor het paganistische festival in september. Het feest is één van de vier kleinere sabbats binnen de paganistische stromingen en is het tweede van drie oogstfeesten. Mabon wordt traditioneel gevierd als dag en nacht in evenwicht zijn, tussen 20 en 23 september, en is een populair festival in Noord-Amerikaanse wicca. Tijdens Mabon worden de goden bedankt voor de oogst en wordt het belang aangehaald van deze oogst om de wintermaanden door te komen. Het vieren van Mabon kan op verschillende manieren gebeuren. Zo kan men mediteren, de natuur in de trekken of samenkomen om verhalen te vertellen en een feestmaal te houden.

Rubrieken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt