Denen verslaan de Engelsen in de Slag bij Reading

Op 4 januari 871 vindt de Slag bij Reading plaats in het huidige Engelse Berkshire. Koning Ethelred van Wessex vocht bij Reading tegen de Deense Vikingen die Engeland waren binnengevallen. De slag maakte deel uit van een serie van veldslagen waarin de Vikingen Wessex en de rest van Engeland probeerden over te nemen.

Invasie Denen

De Deense Vikingen waren in 870 met een grote overmacht Engeland binnengevallen en hadden meerdere slagen op rij gewonnen. Grote delen van Zuid-Engeland waren al ingenomen, waaronder Reading, maar Wessex was nog niet veroverd. De Denen, geleid door de Vikings Bagsecg and Halfdan Ragnarsson, hadden hun kamp opgeslagen in het plaatsje Reading, op het punt waar de rivieren de Thames en de Kennet bij elkaar kwamen. Hier ligt de huidige stad Reading nog steeds. Door de locatie van het kamp waren zij aan twee kanten beschermd door het water en in het westen door een wal.

Ethelred komt te hulp

Op 31 december 870 vond de Slag bij Englefield plaats, waarbij de Denen werden verslagen en terug werden gedreven naar Reading. Hierbij verloren zij veel soldaten. Koning Ethelred en zijn broer Alfred kwamen Ethelwulf, de plaatselijke heerser, te hulp met hun leger om de stad terug te winnen. De Denen waren verzwakt in de vorige slag, het leek het perfecte moment om ze aan te vallen. De aanval van Ethelred vond plaats op 4 januari 871. Koning Ethelred en zijn leger vielen het Deense kamp aan en probeerden de wal te doorbreken.

Slag bij Reading

De Denen waren goed beschermd door de natuurlijke barrières, maar de Engelsen hadden een groter leger. De slag was bloedig en aan beide zijden vielen er veel slachtoffers. Een van de slachtoffers was Ethelwulf. Uiteindelijk bleken de Denen toch te sterk en moesten de Engelsen zich terugtrekken. Hierna vervolgden de Denen met hun veroveringstocht. In April 871 kwam koning Ethelred om bij een veldslag en werd hij opgevolgd door zijn broer Alfred.

 

<h3>Bronnen</h3>
- information-britain.co.uk, <a title="Battle of Reading" href="http://www.information-britain.co.uk/famdates.php?id=841" target="_blank">Battle of Reading</a>

- berkshirehistory, <a title="Reading Vikings" href="http://www.berkshirehistory.com/articles/reading_vikings.html" target="_blank">Reading Vikings</a>

&nbsp;

&nbsp;

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.