Derde Franse Republiek

Derde Republiek Frankrijk uitgeroepen

Op 4 september 1870 wordt de Derde Franse Republiek uitgeroepen. Keizer Napoleon III is verslagen bij de slag om Sedan drie dagen eerder in de Frans-Pruisische Oorlog. Zijn machtspositie wordt hem ontnomen en er breekt een nieuwe periode aan in de Franse geschiedenis.

Lodewijk Napoleon Bonaparte was een neef van de vroegere Franse keizer Napoleon Bonaparte. Als enige rechtmatige opvolgers van zijn oom werd Lodewijk in 1848 president en pleegde in 1852 een staatsgreep waarna hij zichzelf kroonde tot keizer van Frankrijk. Vanaf dat moment ging hij door het leven als Napoleon III.

Frans-Pruisische Oorlog

Op 19 juli 1870 brak de Frans-Pruisische Oorlog uit. Directe aanleiding was dat een Duitse prins koning van Spanje dreigde te worden. Frankrijk was hier fel op tegen aangezien het land dan werd ingesloten door Duitse machthebbers. Op 1 september 1870 troffen de twee partijen elkaar in het Franse stadje Sedan. De Fransen werden verpletterd verslagen door de Pruisische troepen en werden gedwongen zich over te geven. Napoleon III werd op de volgende dag gevangen genomen. Nadat dit bekend werd in Frankrijk werd de Tweede Franse Republiek waar Napoleon III leider van was geweest, omver geworpen. Twee dagen later, op 4 september, werd de Derde Franse Republiek uitgeroepen.

Bestuur en einde

In Versailles werd vervolgens een tijdelijke regering geïnstalleerd die tot de verkiezingen in 1871 het land moest besturen. Op 8 februari van dat jaar was het zover. Uit de verkiezingen bleek dat Frankrijk toch weer een koning aan het roer moest hebben. Kandidaat voor deze positie was Hendrik V maar toen bleek dat hij uit was op absolute macht werd besloten hem niet tot koning te maken. Hij weigerde namelijk de Franse Tricolore vlag te erkennen omdat dit symbool stond voor de door hem zo gehate Franse Revolutie. Hendrik was de tweede zoon van Karel X die van 1824 tot 1830 koning van Frankrijk was geweest. In 1875 werd de bestuursvorm vastgesteld, Frankrijk kreeg een tweekamerparlement met een Senaat en een huis van Afgevaardigden. Dit bleef zo tot aan het begin van de Tweede Wereldoorlog.

Vichy Regering

In deze periode werd een deel van Frankrijk bezet door Duitsland. Er werd een nieuwe regering neergezet die zou regeren vanuit Vichy, deze periode wordt dan ook de Vichy-regering genoemd. Op 10 juli 1940 werd de macht overgedragen aan de nieuwe machthebbers, wat het einde betekende van de Derde Franse Republiek.  

Bronnen

-          Ma deuxieme vie.com, Historie van Frankrijk (...)

-          Faculty.ucc.edu, Third Republic

-          Landenweb.net,  Frankrijk geschiedenis  (augustus 2011)

 

Afbeelding

-         Wikimedia Commons,  Battle of Sedan (...)   (circa 1871)

 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.