Home » Inhoudelijke tags

Revoluties

<h2><img class="alignright wp-image-62506 size-thumbnail" src="http://www.isgeschiedenis.nl/wp-content/uploads/2014/07/thema-revoluties... alt="thema-revoluties-blauw" width="150" height="150" />Themamaand: revoluties</h2>
In november staat IsGeschiedenis in het teken van revoluties. Bij het woord revolutie kunnen veel mensen zich wel iets voorstellen. De Franse Revolutie en de Industriële Revolutie bijvoorbeeld, zijn onderwerpen die bij veel mensen bekend zijn.Toch is de revolutie natuurlijk niet een Franse uitvinding uit het einde van de achttiende eeuw. De geschiedenis kenmerkt zich door revoluties; al is dit wellicht een behoorlijk revolutionaire uitspraak.

 
<h2>Wat is een revolutie?</h2>
Van Dale definieert een revolutie als volgt:

<em>“een plotselinge verandering in de bestaande toestand; algehele ommekeer” </em>.

Een tweede definitie luidt: “<em>gewelddadige ommekeer in de politieke toestand”.</em>

Door middel van verschillende artikelen wordt aangetoond dat beide definities van toepassing zijn op de geschiedenis.

 
<h2>Onderwerpen themamaand</h2>
Om een goed beeld te krijgen van de verschillende soorten revoluties zijn ze opgedeeld in vier categorieën: politieke revoluties, revoluties in Oost-Europa, maatschappelijke revoluties en economische revoluties.

Van de prehistorische landbouwrevolutie tot de Portugese Anjerrevolutie. Van de burgeroorlog in de Russische Revolutie tot de revolutie van Copernicus en de problemen die werden veroorzaakt door de urbanisatie in tijdens de Industriele Revolutie.

Revolutiejaar 1848 Oostenrijk
Reportage - 23 aug 2018

Het revolutiejaar werd het Oostenrijkse keizerrijk bijna fataal. De keizer moest Wenen ontvluchten en er brak een bloedige afscheidingsoorlog uit.

Bloedbad van Glencoe
Reportage - 28 mrt 2018

Voor volgers van de tv-serie Game of Thrones is het wellicht een bekende scène: een gastheer vermoordt zijn gasten na hen voedsel en onderdak aangeboden te hebben. Het omgekeerde overkwam leden van een Schotse clan aan het einde van de zeventiende eeuw.

Referendum in Nederland
Reportage - 21 mrt 2018

Op 21 maart 2018 kan er tijdens de gemeenteraadsverkiezingen niet alleen gestemd worden op verschillende partijen; burgers kunnen tegelijkertijd hun stem uitbrengen op het raadgevend referendum over de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (WIV) – de zogeheten ‘Sleepwet’. Wat zijn de ervaringen van Nederland met referenda?

Sovjet BT Tank met een truck en troepen in het centrum van Riga, 1940.
Nieuws - 10 nov 2017

De geschiedenis van de Baltische staten en de Russische invloed toont dat de drie landen al eeuwen speelbal zijn op het internationale toneel.

rozenrevolutie
Nieuws - 11 sep 2017

Met de Rozenrevolutie (2003) verruilde Georgië president Shevardnadze voor de hervormingsgezinde Saakasjvili, met steun van o.a. Soros en de VS.

Pieter Jelles Troelstra
Nieuws - 12 nov 2016

Van 9 tot en met 14 november proberen socialisten onder leiding van Pieter Jelles Troelstra een socialistische revolutie te ontketenen in Nederland.

Derde Franse Republiek
Nieuws - 4 sep 2016

Op 4 september 1870 wordt de Derde Franse Republiek uitgeroepen. Keizer Napoleon III is verslagen en moet het veld ruimen.

Nieuws - 27 nov 2014

These and other developments in the field of agriculture contain the makings of a new revolution.

Nieuws - 25 nov 2014

Een revolutie duidt een korte periode aan waarin plotselinge veranderingen in de samenleving optreden. Dit is eigenlijk absoluut niet het geval met de zogenaamde neolithische revolutie.

Nieuws - 20 nov 2014

In 1543 liet de astronoom en wiskundige Nicolaas Copernicus een boek drukken dat het  wereldbeeld van de Europeanen op z'n kop zou zetten.

fluwelen revolutie
Nieuws - 13 nov 2014

Aan het einde van de jaren ’80 waaide er een revolutionaire wind door Oost-Europa. Een fluwelen revolutie bevrijdde Tsjecho-Slowakije van het communisme.

Nieuws - 12 nov 2014
In 1989 verdween het ijzeren gordijn en viel de Sovjet-Unie langzaam uit elkaar. In veel Oost-Europese landen zorgden vreedzame burgerbewegingen voor de grote omwenteling.

Pagina's

Abonneren op Revoluties