Home » Inhoudelijke tags

Revoluties

<h2><img class="alignright wp-image-62506 size-thumbnail" src="http://www.isgeschiedenis.nl/wp-content/uploads/2014/07/thema-revoluties... alt="thema-revoluties-blauw" width="150" height="150" />Themamaand: revoluties</h2>
In november staat IsGeschiedenis in het teken van revoluties. Bij het woord revolutie kunnen veel mensen zich wel iets voorstellen. De Franse Revolutie en de Industriële Revolutie bijvoorbeeld, zijn onderwerpen die bij veel mensen bekend zijn.Toch is de revolutie natuurlijk niet een Franse uitvinding uit het einde van de achttiende eeuw. De geschiedenis kenmerkt zich door revoluties; al is dit wellicht een behoorlijk revolutionaire uitspraak.

 
<h2>Wat is een revolutie?</h2>
Van Dale definieert een revolutie als volgt:

<em>“een plotselinge verandering in de bestaande toestand; algehele ommekeer” </em>.

Een tweede definitie luidt: “<em>gewelddadige ommekeer in de politieke toestand”.</em>

Door middel van verschillende artikelen wordt aangetoond dat beide definities van toepassing zijn op de geschiedenis.

 
<h2>Onderwerpen themamaand</h2>
Om een goed beeld te krijgen van de verschillende soorten revoluties zijn ze opgedeeld in vier categorieën: politieke revoluties, revoluties in Oost-Europa, maatschappelijke revoluties en economische revoluties.

Van de prehistorische landbouwrevolutie tot de Portugese Anjerrevolutie. Van de burgeroorlog in de Russische Revolutie tot de revolutie van Copernicus en de problemen die werden veroorzaakt door de urbanisatie in tijdens de Industriele Revolutie.

Marie Antoinette op middelbare leeftijd
Nieuws - 26 jan 2024

Marie Antoinette zei aan het begin van de Franse Revolutie: "Hebben ze niet genoeg brood? Laat ze dan cake eten!" Maar heeft ze dat wel echt gezegd?

Algerijnse putsch 1961
Nieuws - 28 apr 2021

In 1961 pleegden vier Franse generaals een couppoging vanuit Algerije. De generaals waren het oneens met het vooruitzicht van Algerijnse onafhankelijkheid.

Fidel Castro Raúl Castro Cuba
Nieuws - 22 apr 2021

In 2021 stapte Raúl Castro, de broer van Fidel, op als leider van Cuba. Dit betekent dat Cuba voor het eerst in 62 een leider krijgt die niet Castro heet.

Commune van Parijs
Nieuws - 17 mrt 2021

Op 18 maart 1871 werd de Commune van Parijs uitgeroepen. 72 dagen lang kon de commune zelfstandig Parijs besturen en haar revolutionaire agenda doorvoeren

Mislukte invasie van de Varkensbaai
Nieuws - 15 apr 2020

Op 17 april 1961 begon in Cuba de invasie van de Varkensbaai. Dit plan, in het geheim voorbereid door de VS, mislukte volledig. Wat ging er precies mis?

Desi Bouterse president Suriname
Nieuws - 24 feb 2020

Op 25 februari 1980 kwam Desi Bouterse met de sergeantencoup aan de macht in Suriname. Ondanks zijn recente veroordeling blijft hij ongekend populair.

Barbara McClintock
Reportage - 23 dec 2019

Er zijn tal van mannelijke wetenschappers waarvan de achternaam niet genoemd hoeft te worden.

Praag tijdens de Fluwelen Revolutie op 25 november 1989
Nieuws - 19 nov 2019

In veel Oost-Europese landen waren er in 1989 revoluties met de val van het communisme. Zo ook in Tsjechoslowakije, bekend als de Fluwelen Revolutie.

Václav Havel omarmt Alexander Dubček op 24 november 1989
Reportage - 14 nov 2019

Het Oostblok kende in de tijd van de Koude Oorlog vele opstanden tegen de communistische invloedssfeer, zoals de

Tsjecho-Slowaken met hun vlag naast een brandende tank in Praag in 1968
Reportage - 12 nov 2019

Na de protesten in Poznań en de Hongaarse Opstand van 1956, was het in 1968 ook in Tsjecho-Slowakije tijd voor een revolutionaire wind. Hervormingen doorgevoerd door Alexander Dubček leidden tot een gehele feeststemming in Tsjecho-Slowakije en even leek het of er een democratie ontstond. Deze periode van hervormingen en toenemende vrijheid staat bekend als de Praagse Lente.

Women in Power
Reportage - 17 okt 2019

Namen als Rosa Parks, Jeanne d’Arc en Jane Austen zijn ons wel bekend. Allemaal hebben ze op hun eigen manier een grensverleggende rol gespeeld. Het is tijd dat we nog een aantal namen toevoegen aan dit lijstje van vrouwen die het glazen plafond hebben doorbroken.

Marie Antoinette
Reportage - 10 sep 2019

“Let them eat cake, she says, just like Marie Antoinette” zijn de bekende regels uit het Queen lied “Killer Queen”.

Pagina's

Abonneren op Revoluties