Geen afbeelding beschikbaar

Donner over Saba

Donner moet actiever zijn op Saba.

Minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties moet een grotere rol opeisen in de contacten met Saba. Het klein Caribische eiland is sinds vorig jaar oktober een bijzondere gemeente van Nederland. De inflatie van bijna 7 procent per kwartaal zorgt voor fors koopkrachtverlies op het eiland. De Sabanen klagen dat de contacten met Den Haag te versplinterd zijn en dat Donner hier iets aan moet veranderen.

Saba zou in 1493 ontdekt zijn door Columbus. Hij noemde het eiland San Cristóbal maar ging er echter niet aan land. In 1632 leed er een Engels schip schipbreuk voor de kust van het eiland. De drenkelingen zouden de eerste Europese inwoners van het eiland zijn geweest. Voordat het eiland in 1816 definitief in het bezit kwam van Nederland, wisselde het een aantal keer van eigenaar. Zo is Saba in het bezit geweest van Nederland, Engeland en Frankrijk.

Saba behoort samen met Sint Maarten en Sint Eustasius tot de Bovenwindse Eilanden, ook wel de SSS-eilanden genoemd. Het is het kleinste Caribische eiland dat in het bezit is van Nederland. Saba heeft bijna tweeduizend inwoners en is slechts dertien vierkante kilometer groot. Het vliegveldje dat op het eiland ligt, is het vliegveld met de kortste landingsbaan ter wereld, namelijk vierhonderd meter. Toen op 10 oktober 2010 de Nederlandse Antillen op werden geheven, werd Saba een bijzondere gemeente binnen Nederland

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Het eerste nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.