Een zelfportret van Vincent van Gogh.

‘Dood van Gogh was geen zelfmoord maar een ongeluk’

Twee schrijvers van een biografie over Vincent van Gogh beweren dat hij geen zelfmoord pleegde, maar stierf aan een kogel uit een defect vuurwapen. Tot deze conclusie komen zij nadat zij al het beschikbare materiaal hebben doorgespit.

Er wordt tegenwoordig aangenomen dat van Gogh zichzelf had neergeschoten. Volgens de schrijvers wijzen de kogelinslag en vroege beschrijvingen van de gebeurtenissen echter op een ongeluk. Van Gogh ging rond die tijd vaak wijn drinken met twee jongens uit het dorp. 'Eén van hen droeg een cowboypak en had een defect vuurwapen waar hij mee speelde. Ze hadden op de desbetreffende dag waarschijnlijk te veel gedronken', beweren de auteurs.

Nadat het vuurwapen per ongeluk is afgegaan en Van Gogh zwaargewond in een herberg in het Franse Auvers-sur-l'Oise arriveerde, overleed Van Gogh in 1890 op 37-jarige leeftijd. Om de jongens te behoeden voor vervolging zou Van Gogh vlak voor zijn overlijden hebben gezegd de kogel zelf te hebben afgevuurd, aldus de onderzoekers.

Het leven van Van Gogh

Tijdens zijn leven heeft Van Gogh nooit erkenning gekregen voor zijn schilderijen. Zo verkocht hij slechts één schilderij voor 400 toenmalige frank. Zowel zijn werk als de mens Van Gogh werden slecht begrepen in zijn tijd. Tegenwoordig hangen zijn werken echter in de grootste en belangrijkste musea over de hele wereld en worden zijn werken voor enorme bedragen verkocht.

Het postimpressionistisch werk van Van Gogh maakte de weg vrij voor de expressionisten en de fauvisten. Hij produceerde zijn gehele oeuvre in slechts tien jaar tijd. Relaties en vriendschappen zoals met collega Gauguin, liepen vaak met dramatische taferelen af. Zoals het verminkte oor van Van Gogh, waarvan de exacte toedracht altijd onzeker is gebleven. Van Gogh vertrouwde alleen zijn broer Theo, de kunsthandelaar in Parijs die hem van geld voorzag om te kunnen leven en schilderen.

Van Gogh werd in 1889 opgenomen in psychotische toestanden in de inrichting Saint-Rémy-de-Provence. Hij was een fervent absint drinker, een sterk alcoholische drank. Artsen schreven zijn waanbeelden meestal aan de drank toe. Op 29 juli 1890 overleed Van Gogh aan de gevolgen van een schotwond.

Afbeelding:

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.