Geen afbeelding beschikbaar

Dood van Jacobse en Van Es van De Tegenpartij

Den Haag 1981 – Twee Haagse mannen plegen een staatsgreep op het Binnenhof. Een schietpartij volgt, en beide coupplegers worden gedood. Op 10 mei 1981 besluiten Van Kooten en De Bie hun populaire typetjes Jacobse en Van Es van De Tegenpartij af te voeren. De reden is opmerkelijk: hun fictieve rechts-populistische partij blijkt veel te populair onder de Nederlandse kiezer.

In het najaar van 1978 verschenen ´Tedje van Es´ en ´F. Jacobse´ voor het eerst in het VPRO programma ´Simplisties Verbond´van Van Kooten en De Bie. De twee werkeloze typetjes met een sterk Haags accent presenteerden zichzelf als ´De Vrije Jongens´, omdat zij op allerlei manieren probeerden aan geld te komen. Zo trokken zij gouden tanden en deden zich – in een persiflage op alternatieve geneeswijzen - voor als dokters en ´genazen´ mensen door ze in te smeren met honing en jam.

'Geen gezeik, iedereen rijk!'

Op 30 december 1979 traden Tedje van Es en F. Jacobse zelf op als presentatoren van het programma en uitten hierbij stevige kritiek over de gang van zaken in politiek Den Haag. Deze opzet bleek een groot succes en resulteerde een jaar later in de oprichting van de fictieve 'Tegenpartij´, volgens Jacobse “Een partij voor alle Nederlanders die niet meer tegen Nederland kenne”. Met humoristische sketches en populistische slogans als ‘Geen gezeik, iedereen rijk’ en ‘Samen voor ons eigen’ bleek de Tegenpartij een groot succes onder de kijkers.

Tot grote verbazing van Van Kooten en De Bie was de Tegenpartij – die bedoeld was als een overdreven persiflage van rechts-populistische partijen als de Centrumpartij – echter ook populair onder de kiezers. Volgens de politieke peilingen kon de partij bij de Tweede Kamerverkiezingen van 1981 zelfs rekenen op een aantal zetels. Om dit te voorkomen koos het komische duo ervoor een einde te maken aan hun typetjes.

Op 10 mei 1981 besloten Tedje van Es en F. Jacobse een staatsgreep te plegen en bezetten zij het Haagse Binnenhof. Het gevolg was een schietpartij, waarbij beide typetjes uiteindelijk werden doodgeschoten. Later kregen Van Kooten en de Bie echter spijt van de afvoering van de twee Hagenezen, omdat ze erg leuk waren om te spelen. Op 11 april 1982 keerde het duo daarom terug in het programma met de boodschap dat ze hun dood in scene hadden gezet, en naar Zuid-Amerika waren vertrokken. Jacobse en van Es zouden daarna nog regelmatig op televisie verschijnen, maar de Tegenpartij keerde nooit meer terug.

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt