Geen afbeelding beschikbaar

Van Kooten en De Bie

Wij bedreven satire, wat betekent dat je alles overdrijft. Wat we overdreven in de jaren zeventig, is nu werkelijkheid geworden.

Aldus Wim de Bie. Gisteren startte het tv-programma Van Kooten en De Bie Slaan weer toe!, waarin wordt teruggeblikt op 35 jaar cabaret door het duo Van Kooten en De Bie. “Het leukste vinden wij om te zien dat de actualiteit in Nederland een cyclisch gebeuren is”, meent van Kooten. Volgens hem keren thema’s als euthanasie, ouderschap en alcoholcontroles telkens terug. “Daarom denk je soms dat het niet is opgeschoten”. De twee ontmoetten elkaar in de jaren 50 op een Haagse middelbare school.

In eerste instantie raakten Van Kooten en De Bie betrokken bij de radio. Het bekendst was hun programma De Klisjeemannetjes dat in 1963 uitgezonden werd. Twee naamloze typetjes raakten verzeild in allerlei raar verwrongen cliché-situaties en spraken plat-Haags. Van 1967 tot 1972 werkten ze aan Hadimassa, een populair satirisch tv-programma dat werd uitgezonden door de VARA. Het waren zeer confronterende sketches over maatschappelijke problemen en de wijze waarop ze van alles en nog wat op de schop namen was zeer vernieuwend.

Hierna werkten ze mee aan het programma Het Gat van Nederland en later begonnen ze met het Simplisties Verbond. Dit tweede programma veranderde in 1980 van naam in Koot en Bie en in 1981 in Van Kooten en De Bie. Allerlei zelfverzonnen typetjes deden de ronde, soms geïnspireerd door bestaande Nederlanders. De Vieze Man was een  perverse landloper; Jacobse en Van Es waren twee criminele Haagse oplichters; Cor van de Laak was een betweterige werkloze man; de zusters Veenendaal waren bekakt en ongehuwd; en zo strekt het repertoire aan Van Kooten & De Bie personages zich ver uit.

De populariteit van hun programma’s was ongekend en ze worden vaak beschouwd als het meest succesvolle cabaretduo van de Nederlandse televisie. Hun creativiteit op taalgebied heeft zelfs een hoop woorden geïntroduceerd in de Nederlandse taal, zoals doemdenken, regelneef, bonken, positivo en zwijgstront. In 1998 werden ze het drukke televisiewerk beu en deden ze hun laatste reguliere uitzending. “Ik wou er es een keertje mee stoppen. Ik wil eerst mijn hoofd opruimen”, zei Van Kooten. Sinds lange tijd zijn ze weer tijdelijk te zien in de documentaire Van Kooten en De Bie Slaan weer toe! op de zondagavond op Nederland 2.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!