Dracula

Dracula: wrede krijgsheer of bloeddorstige vampier?

15 februari 1931 – Universal Studios brengt de allereerste film uit over de mythische graaf Dracula. De film is gebaseerd op de gelijknamige roman van Bram Stoker, die in 1897 verscheen. Het verhaal draait om de gruweldaden van de bloeddorstige Transsylvanische vampier Dracula.


Het succes van Bram Stoker


De Ierse Bram Stoker leefde van 1847 tot 1912. In 1897 publiceerde hij zijn meesterwerk ‘Dracula’. Het werk van Stoker had niet direct het succes dat het later zou krijgen; tegenwoordig is Dracula één van de bekendste horrorklassiekers. Na Dracula schreef Stoker nog negentien werken, maar hun populariteit haalde het niet bij het succes van zijn griezelige bestseller.


Het verhaal van Dracula


In de film Dracula gaat de Britse advocaat Renfield naar Transsylvanië om Dracula te ontmoeten. In de film wordt de kijker al snel op de hoogte gebracht van het feit dat Dracula een vampier is, maar Renfield doet er langer over om hier achter te komen. Renfield heeft een afspraak met Dracula om hem te helpen bij de koop van een huis in Engeland. Dracula nodigt de advocaat uit bij hem te blijven slapen, omdat het al te laat is om een andere slaapplaats te vinden. Wanneer Renfield slaapt, maakt Dracula hem tot zijn slaaf en reist hij met hem mee terug naar Engeland. Daar worden vele Engelsen het slachtoffer van Dracula’s dorst naar mensenbloed.


Vlad Dracula: de mythen over de Roemeense krijgsheer


Vlad Dracula was een krijgsheer van het Vorstendom Walachije, het huidige Roemenië. Hij leefde in de vijftiende eeuw en staat bekend om zijn gruwelijke methoden van oorlogsvoering, hoewel er over zijn oorlogen tegen de Turken meer mythen bestaan dan dat er feiten bekend zijn. Vlad zou zijn Turkse tegenstanders hebben laten verhongeren en vergiftigen. Het verzwakte Turkse leger deed een poging de hoofdstad van Walachije te veroveren, alwaar zij op 23.000 gespietste Turkse soldaten stuitten. Het spietsen van zijn tegenstanders werd een door Vlad veelgebruikte methode en leverde hem de bijnaam ‘De Spietser’ op.


Nationale Roemeense held


Hoewel Bram Stoker de daden van Vlad de Spietser niet gebruikte in zijn verhaal over de bloeddorstige vampier, gebruikte hij de gruwelijke mythen rondom deze Vlad Dracula wel als een inspiratiebron voor zijn roman. Daarnaast kregen de Dracula’s in de meeste films een met Vlad vergelijkbaar uiterlijk. Voor veel Roemenen is Vlad, ondanks zijn gruweldaden, een nationale held; hij was het die het Vorstendom Walachije wist te beschermen tegen de Turken.


Dracula - de film (1931)


Bij de première van Dracula in 1931 zouden mensen flauwgevallen zijn, omdat zij zo geschrokken waren van de gruwel die de horrorfilm bevatte. Dracula was een van de eerste horrorfilms die geen humoristische ondertoon had. Het produceren van de film was een grote gok voor de maatschappij en pakte goed uit. Het succes van de film leidde ertoe dat Universal Studios het aandurfde om meer horrorfilms te produceren.  

Bronnen

Biography.com, 'Bram Stoker'
Livescience,com, 'Real Dracula Vlad (...)'
Wikipedia.org, 'Dracula'

Afbeelding

Wikimedia Commons, By Screenshot from "Internet Archive" of the movie Dracula (1931) (http://www.archive.org/details/Dracula1931-Trailer) [Public domain]

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Onderwerpen: 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt