Chu Yuan Drakenbootfestival

Drakenbotenfestival

De Chinese dichter en staatsman, Chu Yuan, die leefde in de derde eeuw voor Christus, was het vertrouwen in de keizer verloren.  Hij verdronk zich vervolgens in de Mi Lou rivier. Vandaag is zijn herdenkingsdag.

De bevolking ging naar hem op zoek in boten. Tijdens het varen gooiden ze rijst in de rivier om de vissen af te leiden van het lichaam. Deze gebeurtenis wordt al eeuwen herdacht in China en sinds enige jaren ook in Europa.

Duanwufestival, Tuen-ngfestival of Drakenbootfestival is een traditionele Chinese feestdag. Men eet op deze dag in blad gewikkelde gestoomde rijst, dzung-dze (of tzung-zu). Ook zijn er bootraces. Teams van 17 personen gaan de strijd met elkaar aan op het water. Het is een Chinese sport. De Drakenboten zijn 21 meter lang en 1 meter breed. Een drakenboot is een open kano. Om het tempo aan te geven zit voorop een trommelaar.

Er is een aparte stuurman om de koers te bepalen. Ondanks de sterke gelijkenis met de roei- en kano disciplines is het een onafhankelijke sport. Het festival wordt gevierd op de vijfde dag van de vijfde maand. Het is gebaseerd op de Chinese kalender, niet op de Gregoriaanse. Het is een van de belangrijkste feestdagen in China.

Afbeelding:

Rubrieken: 

Landen: 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt