Chu Yuan Drakenbootfestival

Drakenbotenfestival

De Chinese dichter en staatsman, Chu Yuan, die leefde in de derde eeuw voor Christus, was het vertrouwen in de keizer verloren.  Hij verdronk zich vervolgens in de Mi Lou rivier. Vandaag is zijn herdenkingsdag.

De bevolking ging naar hem op zoek in boten. Tijdens het varen gooiden ze rijst in de rivier om de vissen af te leiden van het lichaam. Deze gebeurtenis wordt al eeuwen herdacht in China en sinds enige jaren ook in Europa.

Duanwufestival, Tuen-ngfestival of Drakenbootfestival is een traditionele Chinese feestdag. Men eet op deze dag in blad gewikkelde gestoomde rijst, dzung-dze (of tzung-zu). Ook zijn er bootraces. Teams van 17 personen gaan de strijd met elkaar aan op het water. Het is een Chinese sport. De Drakenboten zijn 21 meter lang en 1 meter breed. Een drakenboot is een open kano. Om het tempo aan te geven zit voorop een trommelaar.

Er is een aparte stuurman om de koers te bepalen. Ondanks de sterke gelijkenis met de roei- en kano disciplines is het een onafhankelijke sport. Het festival wordt gevierd op de vijfde dag van de vijfde maand. Het is gebaseerd op de Chinese kalender, niet op de Gregoriaanse. Het is een van de belangrijkste feestdagen in China.

Afbeelding:

Rubrieken: 

Landen: 

Hitler profiteerde van gevangenis straf

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Wereldwonder: de vuurtoren van Alexandrië

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

welkomstcadeau Geschiedenis Magazine

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een van de tijdelijke welkomstcadeaus!